Politie Kennemerland

Onderzoek naar hennepkweek en wiethandel afgerond

Haarlem, 29-10-2009

Onderzoek naar hennepkweek en wiethandel afgerond

Verdachte veroordeeld tot 18 maanden

HAARLEM, 29 oktober De politie Kennemerland heeft dit jaar een onderzoek naar grootschalige hennepkweek en wiethandel afgerond. In dit onderzoek zijn 14 verdachten aangehouden. De hoofdverdachte, een 33-jarige Haarlemmer, is inmiddels door de rechtbank veroordeeld tot 18 maanden cel. Een tweede hoofdverdachte, een 47-jarige vrouw uit Haarlem, heeft 8 maanden gekregen voor haar aandeel. Door beide verdachten en het openbaar ministerie is hoger beroep ingesteld. Het Openbaar Ministerie stelt nog vervolging in tegen de andere verdachten.
In september 2008 is door de politie een onderzoek ingesteld naar de handel in wiet door de 33-jarige Haarlemmer. De man was eigenaar van een growshop in de Waarderpolder in Haarlem. Via de growshop werd aan verschillende klanten stekken voor hennepplanten en de benodigde apparatuur voor het opzetten van hennepplantages verkocht. De leverancier van deze stekken is één van de 12 overige verdachten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de hoofdverdachte betrokken was bij de exploitatie van een grote hennepkwekerij en dat hij andere kwekers adviseerde. De politie heeft in acht panden, waaronder in woningen in Haarlem en elders in de regio Kennemerland, hennepplantages aangetroffen en ontmanteld. Verder zijn in Aalsmeer en Ommen grote hennepplantages aangetroffen en ontmanteld. Alle aangetroffen planten en stekken en de apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. In het onderzoek is door de politie samengewerkt met de belastingdienst en de sociale recherche. Een aantal verdachten genoot een uitkering.
De rechtbank heeft de hoofdverdachte, die al sinds januari 2009 in voorlopige hechtenis verblijft, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf wegens overtreding van de Opiumwet, voor het witwassen van geld tot een bedrag van ruim 100.000 en voor het leiding geven aan een criminele organisatie die handelde in softdrugs. Bij de man zijn ten tijde van zijn aanhouding contant geld, een Harley Davidson motorfiets en een VW Transporter aangetroffen. Dit alles is door de rechtbank verbeurd verklaard omdat het is verkregen uit inkomsten uit de hennephandel.
Ook is de man veroordeeld voor zijn aandeel in een openlijke geweldpleging tijdens een kerstviering in een basisschool in Schalkwijk, waar hij samen met zijn broer ten overstaan van leerlingen, leerkrachten en ouders een man mishandelde. De broer van de verdachte werd al eerder veroordeeld voor zijn aandeel in deze geweldpleging.
De tweede hoofdverdachte, een 47-jarige Haarlemse vrouw die de man bij zijn afwezigheid verving in de growshop, is door de rechtbank eveneens voor overtreding van de Opiumwet en voor deelname aan een criminele organisatie veroordeeld. Ook heeft zij zich schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude, door de inkomsten die zij verdiende niet volledig aan de sociale dienst te melden.
De politie heeft naast deze twee hoofdverdachten nog 12 personen als verdachte aangehouden. Dat betreft medewerkers en klanten van de growshop en mensen die hand-en spandiensten verleenden in de hennepkweek en wiethandel. Het Openbaar Ministerie stelt nog vervolging tegen hen in. De politie maakt tevens proces-verbaal op om het met de illegale inkomsten wederrechtelijk verkregen voordeel van de verdachten te ontnemen.