Gemeente De Bilt


College wijst Biltse Duinen aan als landschapsmonument

Op dinsdag 20 oktober jongstleden heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt het natuurgebied De Biltse Duinen aangewezen als gemeentelijk landschapsmonument. Het college deelde de zorgen van wandelaars, natuurliefhebbers en de leden van de gemeenteraad over het behoud van de beeldkwaliteit van het gebied en heeft mede daarom besloten het een monumentstatus te verlenen.

Meer bescherming voor behoud beeldkwaliteit

De status van gemeentelijk landschapsmonument biedt meer bescherming dan tot nu toe via het bestemmingsplan kon worden geboden. Met de monumentenstatus is in principe elke handeling of activiteit die de beeldkwaliteit en/of de landschappelijke of cultuurhistorische waarden van het gebied raakt, verboden zonder vergunning van B&W. Dit betekent bijvoorbeeld dat het plaatsen van hekken aan een vergunning zijn gebonden. Op grond van criteria zoals aantasting van de beeldkwaliteit kan een vergunning worden geweigerd. Het college heeft ook besloten om bij Gedeputeerde Staten een zienswijze kenbaar te maken over de ontwerpbesluiten om ontheffing te verlenen voor het aanleggen van houtwallen binnen het gebied.

Argumenten voor aanwijzing

Belangrijkste argumenten voor aanwijzing zijn: De afwisseling van bos, heiderestanten en open zand vertegenwoordigen een voor De Bilt zeer bijzondere beeldkwaliteit. Stuifzanden zijn binnen Noordwest Europa een zeldzaam landschap, waarvoor Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft. Als landschap is de Biltse Duinen voor de gemeente De Bilt enig in zijn soort. Cultuurhistorisch zijn stuifzanden, waaronder de Biltse Duinen, het resultaat van een vroeger succesvol, maar misgelopen landbouwsysteem.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de communicatieadviseur, Linda van den Noort via tel (030) 2289 500.

28 oktober 2009