MKB-Nederland

FNV stapt op in overleg arbeidsomstandigheden

20 oktober 2009 Nieuws
FNV stapt op in overleg arbeidsomstandigheden

De FNV-bond is in het overleg met de werkgevers over arbeidsomstandigheden opgestapt. De werkgeversorganisaties zouden te licht denken over zwaar werk. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het vertrek van de bond onverantwoordelijk.

De FNV stapte op nadat minister Donner van Sociale Zaken bekend maakte een aantal beleidsregels uit de Arbowet te schrappen. Volgens de bond vallen hierdoor cruciale normen weg die werknemers beschermen op de werkvloer. Onterecht, stellen de werkgeversorganisaties. Alle grenswaarden waarover de Gezondheidsraad had geadviseerd zijn in de Arbowet opgenomen, zoals in de SER unaniem was afgesproken.

MKB-Nederland en VNO-NCW beschouwen het gedrag van de bond als een doorzichtige poging om na de verhoging van de AOW-leeftijd stemming te maken in de discussie over zware beroepen. Van het ene op het andere moment maakt de FNV constructief overleg over een pragmatische aanpak van de arbeidsomstandigheden onmogelijk. `Dat is vreemd,' zeggen de ondernemersorganisaties.

Door het opstappen van de FNV komt het overleg over de Arbo-catalogi, afspraken per branche over een veilige en gezonde werkomgeving, stil te liggen. De werkgeversorganisaties laten weten dit onverantwoord te vinden. De afspraken moeten voorkomen dat elk bedrijf afzonderlijk zijn arbeidsvoorwaarden moet bepalen. Dat zou voor de bonden onmogelijk zijn om te bemannen. Blijkbaar gaan ze daar nu aan voorbij.

CNV en MHP zijn overigens niet opgestapt.