Redelijk stabiele huisprijsontwikkeling over het derde kwartaal 2009

29/10/2009 12:20

ABF Valuation

Dit is het eerste kwartaal sinds een jaar dat de gemiddelde woningwaarde licht (0,1%) is toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. De gemiddelde waarde van een woning is nagenoeg gelijk gebleven aan het vorige kwartaal en komt uit op 249.000 euro. Ten opzichte van een jaar geleden is er echter nog wel een prijsdaling van -4,7% waar te nemen. Op regionaal niveau kampt 92% van de gemeenten met een lagere woningprijs dan een jaar geleden, maar de gemiddelde prijzen zijn ten opzichte van het afgelopen kwartaal in bijna de helft van de gemeenten licht gestegen. De grote vraag is echter of dit het eerste teken is dat de prijzen weer zullen aantrekken, aangezien het derde kwartaal traditioneel hogere prijzen noteert dan het tweede.

Niet alle submarkten zijn even sterk in waarde gedaald of gestegen. Dure eengezinswoningen zijn het afgelopen jaar in Nederland -6,4% in waarde afgenomen. Ook middeldure en goedkope eengezinswoningen zijn gedaald met respectievelijk -4,6% en -2,9% In het westen van het land zijn vooral dure eengezinswoningen (boven de 350.000 euro) sterker in prijs zijn gedaald dan goedkope en middeldure eengezinswoningen. In het derde kwartaal is de prijs van deze dure woningen verder weggezakt naar -7,9% op jaarbasis. In het oosten en zuiden van Nederland zien we een vergelijkbaar patroon van de prijsontwikkeling: dure woningen zijn harder in waarde gedaald dan middeldure en goedkope woningen. Opvallend is de stabilisatie van de prijsontwikkeling in het Noorden in alle drie de prijsklassen.

In 11 van de 12 provincies is de gemiddelde woningwaarde gedaald ten opzichte van een jaar gelden. Alleen in de provincie Friesland zijn woningen gemiddeld 1% in waarde toegenomen in het derde kwartaal van 2009 ten opzichte van het derde kwartaal 2008. De provincies waar de gemiddelde prijs het meest gedaald is, zijn Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant; in deze regio's daalde de gemiddelde woningwaarde met respectievelijk -6,1%, -6,2% en -5,7%

De gemiddelde prijs van nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal van 2009 ook nagenoeg gelijk gebleven. Een nieuwbouwwoning kost in het derde kwartaal gemiddeld circa 263 duizend euro; dit is nog wel een daling van 14% ten opzichte van een jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2009 was dit nog gemiddeld 261 duizend euro. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning ligt momenteel op het niveau van het eerste kwartaal van 2005.

Het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen is wel gestegen in het derde kwartaal. Dit is vooral te danken aan hogere verkoopaantallen in het goedkopere en middeldure prijssegment in het westen van het land. In het middensegment zijn 40% meer woningen verkocht dan in het vorige kwartaal. De verkoop van dure nieuwbouwwoningen ligt nog onder het niveau van vorig jaar: 40% minder dan een jaar geleden.

Het aantal transacties is met 38,8 duizend woningen licht gestegen dit kwartaal t.o.v. het tweede kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal transacties nog steeds 31,3% minder. Het aantal verstrekte hypotheken is nog nooit zo laag geweest sinds de registratie van het Kadaster sinds 1996 In die jaren waren 400 tot 500 duizend verstrekkingen per jaar normaal. In het afgelopen jaar zijn er 275 duizend hypotheken verstrekt, waarvan het merendeel oversluitingen.

Op basis van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt voorspelt ABF Valuation voor het 4e kwartaal 2009 een negatieve jaargroei van -4,0%.





http://www.abfvaluation.nl

http://www.abfvaluation.nl/