Gemeente Dongeradeel


Jesse Jacob Lei eerste kinderburgemeester Dongeradeel

De raadzaal in Dokkum was woensdagmiddag 28 oktober een keer niet het toneel van politici, maar van leerlingen uit groep 7 en 8. Zij kwamen in grote getale naar de verkiezing van de eerste kinderburgemeester van Dongeradeel. Na een spannende strijd werd uiteindelijk Jesse Jacob Lei van CBS Eben Haëzer in Dokkum gekozen. Hij wordt vanavond in de gemeenteraad geïnstalleerd.

De meeste kinderen waren gistermiddag al vroeg van de partij. Een half uur van te voren zat de raadzaal al bijna helemaal vol. Ondertussen liep de spanning bij de deelnemers op. Ze moesten zich immers in maximaal drie minuten presenteren aan een jury bestaande uit burgemeester Marga Waanders en de fractievoorzitters Pytsje de Graaf-van der Meer (FNP), Anton van der Aar (VVD) en Jouke Douwe de Vries (CDA). Ze moesten daarbij plaatsnemen op de stoel van de echte burgemeester en, uit het hoofd, een toespraakje houden. En dat werd dan ook nog eens 'live' op televisie uitgezonden.

Toch was het net of de kinderen dit werk al jaren deden, want stuk voor stuk presenteerden zij zich helder en duidelijk aan het publiek. De jury had dan ook een zware taak om drie finalisten uit de 33 kandidaten te kiezen. Toch sprongen de presentaties van Margriet de Hoop van CSB De Twine uit Dokkum, Sil van Dijk van de OBS Burgerschool in Dokkum en Jesse Jacob Lei van CBS Eben Haëzer er uit, in de ogen van de jury. Deze drie gingen dan ook door naar de finaleronde, waarbij ze een onverwacht toespraakje moesten houden. Jesse Jacob Lei deed dat, naar het oordeel van de jury, het beste. Hij presenteerde zich zelfverzekerd, hield een prima verhaal en deed het bovendien met de nodige humor.

Jesse Jacob wordt vanavond in de raadsvergadering officieel geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Dongeradeel. Bij de intocht van Sinterklaas, over twee weken, zal hij voor het eerst als kinderburgemeester optreden. Jesse Jacob blijft kinderburgemeester tot het einde van dit schooljaar.