Politie Hollands Midden

Gouwe Ijssel - Politie Hollands Midden zet lokfietsen in

Gouwe Ijssel, 29-10-2009 o De politie Hollands Midden, district Gouwe Ijssel, waarschuwt voor fietsendiefstallen. Het district dat uit de teams Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwerkerk en Krimpenerwaard bestaat, constateert dat er dit jaar een stijgende lijn in het aantal fietsdiefstallen. Een aantal fietsen kon buitgemaakt worden doordat ze simpelweg niet op slot stond.

Fietsendiefstal lijkt bijna gewoon te worden. Toch blijft het een vervelende ervaring voor een slachtoffer en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. Uiteraard stelt de politie alles in het werk om daders aan te kunnen houden. De politie gaat dit probleem met partners, zoals de gemeente, aanpakken en vraagt daarbij ook uw hulp! Uit analyse blijkt dat de voorkeur van het fietsdievengilde veelvuldig uitgaat naar de merken Batavus en Gazelle. Daarnaast zijn er bepaalde locaties (hotspots) waar frequent fietsen worden gestolen. Hier valt te denken aan onder andere fietsstallingen bij stations. De politie ziet overigens dat er maar sporadisch fietsen worden gestolen uit bewaakte fietsstallingen.

Het district heeft ook tot doel het aantal fietsendiefstallen in 2010 ten opzichte van 2006 met 13% te verminderen, conform de doelstelling van het kabinet. Het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in 2006 in het district was 1785.

Controles In de diverse teams zal de aandacht de komende tijd dan ook uitgaan naar personen die met een fiets rondrijden die kenmerken van diefstal vertonen. Dit zal ook tijdens reguliere controles als verlichtingscontroles plaats vinden. Deze personen worden staande gehouden. Bij het vermoeden dat de fiets van diefstal afkomstig is, zal de politie tot aanhouding overgaan en de fiets inbeslag nemen.

Eigenaar goeder trouw Regelmatig heeft de heler of de dief het praatje dat de fiets is gekocht op de rommelmarkt. Dit betekent zeker niet je daarmee eigenaar te goeder trouw bent. Temeer als blijkt dat de fiets kenmerken van diefstal vertoont. Het dievengilde bemoeilijkt namenlijk de herkenning van fietsen door bijvoorbeeld het verwijderen van framenummer stickers, wegslijpen van framenummers, verwijderen van de plaatjes van leveranciers. Ook een verbroken c.q. vernieuwd fietsslot is een dergelijk kenmerk. De kans dat de fiets van diefstal afkomstig is, is al snel aanwezig, als hij niet via de erkende vakhandel gekocht wordt. Men maakt zich op deze manier schuldig aan heling en dit is net zo strafbaar als de diefstal zelf.

Lokfietsen Het district gaat in samenspraak met het openbaar ministerie ook lokfietsen inzetten, om daders te kunnen pakken. Het betreft hier traceerbare fietsen die op de zogenaamde hotspots worden ingezet. Zo worden er ook veel fietsen weggenomen met zogenaamde blanco fietssleutels (lopers). De politie hoopt dan ook op deze manier een aantal van deze fietsdieven, die het vooral gemunt hebben op de duurdere soorten fietsen, in de kraag te vatten.

Tips om het de dieven moeilijker en uzelf en de politie makkelijker te maken: Via de website www.fietsendiefstal.nl kan er een fietsenpaspoort aangemaakt worden waarin alle unieke eigenschappen van de fiets kunnen worden genoteerd. Op het moment dat de fiets gestolen is kan er eenvoudig aangifte gedaan worden. Bewaar ook het garantiebewijs en/of aankoopnota. Zet de fiets altijd op slot. Het is aan te bevelen het rijwiel ook nog eens met een beugel vast te zetten aan paal of hek. Doe dit ook in uw tuin of afgesloten schuur. Dieven die de gelegenheid krijgen, schuwen het niet ook in uw woning te komen terwijl u thuis bent. Doe bij diefstal altijd aangifte! Dit kan ook via www.politie.nl.

1-1-2 daar pak je ook daders mee Wanneer men ziet dat fietsen in een auto of bus worden gezet of een slot niet op normale wijze wordt geopend, is het wenselijk direct het kenteken van de auto of bus te noteren en de kenmerken van de personen. Bent u getuigen van een diefstal dan kunt u 1-1-2 bellen. Want bij dit soort situaties telt iedere seconde. Veel mensen denken dat het nummer alleen bedoeld is als er mensenlevens op het spel staan, terwijl het nummer gebeld kan worden in alle gevallen wanneer elke seconde telt. Door te bellen bij heterdaadsituaties wordt de kans groter dat de daders gepakt worden. 1-1-2 daar pak je dus ook daders mee.