Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Rechter trekt verspreidingsverbod Dag Allemaal weer in

Een Brusselse rechter heeft de censuurmaatregel tegen Dag Allemaal, nadat het blad een foto publiceerde van een vrouw met een geamputeerd been, weer ingetrokken.

Een andere rechter besliste op 30 september dat de volledige editie van Dag Allemaal van die week, uit de winkelrekken moest worden genomen. Per exemplaar van het blad dat nog te koop zou worden aangeboden, moest een dwangsom van 1000 euro worden betaald. De Persgroep riep hierna dagbladhandelaren op om de pagina met de gelaakte foto uit de te koop aangeboden magazines te scheuren.

Een vrouw had met een eenzijdig verzoekschrift om het verspreidingsverbod gevraagd. Ze betoogde dat haar foto zonder haar toestemming werd gepubliceerd. Dag Allemaal had het in het begeleidende artikel over mensen met een amputatiefetisjisme.

Het rechterlijke verspreidingsverbod riep veel weerstand op omdat het indruist tegen artikel 25 van de grondwet, dat elke overheidscensuur tegen de pers verbiedt. Bovendien had de eerste rechter zijn beslissing genomen op eenzijdig verzoekschrift, wat betekent dat uitgever De Persgroep niet eens was gehoord.

De Persgroep tekende dan maar derdenverzet aan bij een collega-rechter. Die vernam van De Persgroep onder meer dat de vrouw als model fungeert op een website die aan amputatiefetisjisme is gewijd. "De website toont talrijke foto's van haar met telkens de nadruk op haar geamputeerde been", staat in de nieuwe rechterlijke beschikking. "Op die manier gaf ze impliciet toestemming tot het gebruik van haar afbeelding." De journalist ging er dan ook terecht van uit dat hij deze foto's kon gebruiken.