Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit



Datum 27 oktober 2009

Betreft Kamervragen over EU-inkomenstoeslag

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u mijn antwoorden op de vragen van het lid Atsma (CDA) met betrekking tot EU-inkomenstoeslag.


1
Kent u het bericht "Tweevijfde krijgt deze maand EU-inkomenstoeslag"1? Zo ja, is deze berichtgeving waar?

Ja. Het bericht bevat een correcte weergave van mijn brief aan uw Kamer van
19 oktober 2009 over ondermeer de uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009, (Kamerstuk 28625, nr.85).


2
Hoe verhoudt deze berichtgeving zich tot uw toezegging tijdens het algemeen overleg Landbouw en Visserijraad van 7 oktober jl. waar u meldde dat alles in orde zou komen?

Met het gepresenteerde betaalschema kom ik mijn toezegging na om de bedrijfstoeslag vervroegd uit te betalen aan landbouwers bij wie alle controles zijn afgerond.


3
Zijn bij slechts 24.000 ondernemers de vereiste controles afgerond, zodat aan deze ondernemers vanaf 16 oktober 2009 de volledige bedrijfstoeslag kan worden uitbetaald? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak?

Ja, dit zijn alle landbouwers bij wie op dat moment alle vereiste controles waren afgerond.


1 agd.nl, 19 oktober 2009.

Het betreft een veelheid aan controles die door verschillende instanties worden Dienst Regelingen

uitgevoerd en in een bepaalde volgorde dienen te worden doorlopen. De veelheid aan controles leidt tot de noodzaak een strikte planning te hanteren. Alle betrokken diensten moeten gegevensleveringen, controlemomenten en

wijzigingen ten gevolge van controleresultaten op elkaar afstemmen.


4
Dragen de bevindingen van de Europese Commissie ten aanzien van het perceelsregister bij aan het teleurstellend aantal direct per 16 oktober 2009 uit te betalen toeslagrechten? Zo nee, hoe valt het verschil te verklaren met de reguliere betaalperiode, zoals bijvoorbeeld voor 1 oktober 2010 is becijferd, waaruit blijkt dat 80% wel kan worden uitbetaald?

De bevindingen van de Europese Commissie ten aanzien van het perceelsregister zijn marginaal van invloed op het betaalschema. Weliswaar vormen de controles op de perceelsgegevens een belangrijk deel van de uit te voeren controles, maar voor de snelheid van afhandeling is nauwelijks van belang of geactualiseerde of niet-geactualiseerde kaarten worden gebruikt. Ik heb geen toezegging gedaan dat
80% zou worden uitbetaald vóór 1 oktober 2010.


5
Speelt de beschikbare capaciteit bij Dienst Regelingen een rol bij de vertraging?

Nee.


6
Kunt u uiteenzetten op welke wijze u de ondernemers die in financiële nood dreigen te verkeren door verlate uitbetaling van de toeslagrechten, tegemoet zult komen?

Naast de inzet om de vervroegde betalingen van 100% mogelijk te maken, heb ik maatregelen getroffen ter ondersteuning van de land- en tuinbouwsector. Ik verwijs hiervoor naar mijn brief aan uw Kamer van 22 september 2009, over de garantstelling voor de land- en tuinbouwsector (Kamerstuk 32123 XIV, nummer
14).


7
Wat houdt deze vertraging in voor de verdere uitbetaling en afhandeling, daarmee doelend op de vorm van de 100%-betaling, die bestaat uit een 70% EU-deel, en een 30% nationaal voorgefinancierd deel in de vorm van een lening, van financiering en staatssteungrens? Kunt u toelichten of er sprake kan zijn van terugvordering van EU-landbouwgelden als deze vertraging de gemaakte afspraken belemmert?

Er is geen sprake van vertraging ten opzichte van mijn toezegging, zie ook mijn antwoord op vraag 2. De regeling wordt op een dusdanige wijze uitgevoerd, dat de vervroegde betalingen conform de EU-verantwoordingsregels plaatsvinden.

Pagina 2 van 3

De kans op terugvorderingen als gevolg van de vervroegde uitbetaling is Dienst Regelingen

verwaarloosbaar.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN Datum
27 oktober 2009 VOEDSELKWALITEIT,
Onze referentie DRR&R/2009/8145

G. Verburg

Pagina 3 van 3


---- --