Ingezonden persbericht


Supermarkten staan in de startblokken om maatschappelijke stageplekken aan te bieden.

Het CBL heeft verschillende ideeën bedacht voor uitvoering van een maatschappelijke stage in de supermarkt. Hiervan zullen drie pilots worden uitgevoerd in schooljaar 2009 - 2010. Dat zijn: voorlichting geven aan jongeren over alcoholgebruik en de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol in de supermarkt, organiseren van themaweken over duurzaamheid in de supermarkt en het opzetten van vrijwilligerssteunpunten voor de aanpak van zwerfafval.

Doel van de pilots is om de draaiboeken voor invulling van de ideeën te testen in de praktijk. In de evaluatie van de pilots worden de draaiboeken zo nodig bijgesteld waarna de maatschappelijke stageplaatsen breed kunnen worden aangeboden.

Na het pilotjaar 2010 biedt de supermarkt 1500 plekken voor maatschappelijk stages. Het CBL wil hiervoor kant-en-klare draaiboeken voor school en supermarkt aanbieden. De maatschappelijke stage past voor het CBL programma Passie voor Food waarmee de branche haar maatschappelijke verantwoordelijkheid uitdraagt.

Het CBL benadrukt uitdrukkelijk dat de maatschappelijke stage is vrijwilligerswerk om een onbetaalde bijdrage te leveren aan de samenleving. De scholieren komen dus geen beroep leren of werk verrichten dat normaal gesproken betaald wordt.