Politie Twente

Persberichten Politie Twente 29 oktober 2009

Touringcar vernield
Enschede
Woensdag 28 oktober heeft Politie Twente twee aanhoudingen verricht voor vernieling van een touringcar en belediging van een agent aan het Colosseum in Enschede.

Woensdagavond 28 oktober rond 20.30 uur zag een getuige een aantal personen een bus vernielen. Hij alarmeerde de politie. Agenten hebben een 21-jarige man uit Enschede aangehouden voor deze vernieling. Een andere man, een 26-jarige Enschedeër, werd aangehouden voor belediging van een politieagent.

Of én welke rol de 26-jarige man bij de vernieling van de touringcar speelde, wordt nader onderzocht. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Mogelijk komen hier nog meerdere aanhoudingen uit voort. Beide mannen zijn ingesloten op het politiebureau. (2009047278)

Twee personen aangehouden voor openlijke geweldpleging Enschede
Twee personen zijn woensdag 28 oktober aangehouden in verband met openlijke geweldpleging tegen goederen van een evenementenhal aan het Colosseum in Enschede.

Woensdagavond rond 21.40 uur kreeg de politie melding van een vernieling van de toegangsdeur bij een evenementenhal aan het Colosseum in Enschede. De beheerder had een vijftal bezoekers in de zaak, dat zich vervelend gedroeg. Hierop verzocht hij de mannen om weg te gaan. Dit viel bij één persoon niet in goede aarde. Als reactie vernielde hij een ruit van de toegangsdeur. Hier werd het niet bijgelaten, want het vijftal sloeg ook het terras kort en klein.

Op basis van het opgegeven signalement startte de politie een onderzoek naar de mannen. Twee personen werden op het terrein aangetroffen, de anderen wisten te ontkomen. De twee, een 17-jarige en 31-jarige uit Goor, zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging c.q. vernieling. De politie is bezig met een nader onderzoek naar dit voorval. Beide personen zijn ingesloten op het politiebureau. (2009047304)

Automobilist schampt fietser
Haaksbergen
Woensdag 28 oktober heeft een aanrijding plaatsgevonden op de Eibergsestraat in Haaksbergen tussen een automobilist en een fietser.

Een 81-jarige fietser uit Haaksbergen fietste rond 11.30 uur over de Eibergsestraat in zijn woonplaats. Een 63-jarige automobilist uit Rietmolen reed over dezelfde weg. Tijdens het passeren van de fietser raakte hij met de rechterzijspiegel van zijn auto de 81-jarige man. Hierdoor kwam de fietser ten val. Hij moest met onbekend letsel per ambulance worden meegenomen naar het ziekenhuis. (2009047075)

Twee mannen aangehouden voor mishandeling Hengelo
Twee mannen, 18 en 22 jaar uit Hengelo, zijn donderdag 29 oktober aangehouden, omdat zij verdacht worden van mishandeling van een 20-jarige man uit Hengelo, die als gevolg hiervan zich moest laten behandelen in het ziekenhuis.

Donderdag 29 oktober rond 02.10 uur belde een vrouw de politie, die zojuist getuige was van een mishandeling aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Politieagenten reden over de Oldenzaalsestraat en zagen ter hoogte van de Oude Molenweg twee personen staan. Zij voldeden aan het opgegeven signalement. Terwijl de agenten de mannen aan het controleren waren, kwam de meldster eveneens ter plaatse. Zij bevestigde dat beide knapen betrokken waren bij de mishandeling. Een van de mannen had het slachtoffer geslagen, zelfs toen deze op de grond lag.

De twee, 18 en 22 jaar uit Hengelo, zijn aangehouden op verdenking van mishandeling. Tijdens de aanhouding probeerde de 18-jarige knaap nog te vluchtten. Dit was maar van korte duur. Een agent vatte hem tijdig in de kraag.

Het slachtoffer, een 20-jarige Hengeloër, moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Hij kon zich weinig herinneren van het voorval. De aanleiding van de mishandeling is nog niet duidelijk. De twee verdachten zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2009047326)

Motorrijder onderuit
Hengelo
Bij een aanrijding op 28 oktober tussen een automobilist en een motorrijder op de kruising van de Josef Haydnlaan en de Bachstraat in Hengelo is een 27-jarige motorrijder met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Op woensdag 28 oktober rond 07.20 uur reed een 28-jarige automobilist uit Hengelo over de Bachstraat in Hengelo. Op het kruispunt met de Bachstraat verleende de man geen voorrang aan de voor hem van links komende motorrijder. Hierdoor ontstond een aanrijding en kwam de motorrijder ten val. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. (2009046964)

Hennepkwekerij ontmanteld
Ootmarsum
De politie Twente heeft 28 oktober samen met Energiebedrijf Enexis, woningbouwvereniging en Twentemilieu in Ootmarsum een inwerkingzijnde hennepkwekerij ontmanteld. Een 30-jarige Amsterdammer, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is aangehouden.

De politie Twente heeft, in samenwerking met bovengenoemde instanties, woensdag 28 oktober omstreeks 16.30 uur in een woning aan de Moerbekkenkamp in Ootmarsum een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De aanwezige 30-jarige Amsterdammer is aangehouden en voor onderzoek in verzekering gesteld. In opdracht van de Officier van Justitie is de kwekerij ontmanteld en worden de ruim 300 planten vernietigd. Door het energiebedrijf is geconstateerd dat de elektriciteit illegaal is afgetapt. (2009039344)

Alerte juwelier voorkomt oplichting Hengelo
De politie Twente heeft 28 oktober een 34-jarige Enschedeër aangehouden voor poging tot oplichting van een juwelier in Hengelo.

Dinsdag 27 oktober meldt de eigenaar van een juwelierszaak aan de Enschedesestraat bij de politie dat hij een verdachte klant in de zaak heeft gehad die een duur sierraad wilde aanschaffen. De juwelier had een afspraak gemaakt met de klant voor de volgende dag. Woensdag 28 oktober komt omstreeks 13.30 uur de man de juwelierszaak binnen en meldt dat hij een afspraak heeft met de eigenaar in verband met een sierraad. Als de man, een 34-jarige Enschedeër, zijn voorstel doet wordt hij door de aanwezige agenten gelijk aangehouden voor poging tot oplichting. De 34-jarige wordt verdacht van twee eerdere soortgelijke oplichtingen. Proces-verbaal is opgemaakt en de zaak is overgedragen aan justitie. (2009047108)

Politie Twente zet burgers in het zonnetje

Gisteravond zijn zes inwoners van Twente in het zonnetje gezet door korpschef Martin Sitalsing van de politie Twente. Ze werden ontvangen in het Politie Trainings Centrum in Borne. Alle zes hebben op hun eigen manier een heldendaad verricht en zich ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid in Twente.

Tijdens de bijeenkomst, die elk half jaar wordt gehouden, prees de korpschef de 'bijzondere burgers' voor hun inzet: "Wij willen burgers stimuleren om actiever te worden. Alleen met elkaar zijn wij in staat onze veiligheid te behouden. Jullie zijn voorbeelden van actieve mensen die er door hun kordate optreden voor hebben gezorgd dat mensenlevens werden gered en dat overvallers of inbrekers werden aangehouden, soms met gevaar voor eigen veiligheid. Dat waarderen wij bijzonder."

De 'heldendaden'

Gered uit brandende woning (1) Een groepje studenten uit Enschede zat in juni buiten een biertje te drinken, toen één van hen meende bij de buren de schoorsteen te zien branden. Toen hij beter ging kijken, zag hij dat er brand was op een kamer op de eerste verdieping. Na 112 gebeld te hebben, heeft hij de bewoners (een moeder met haar drie kinderen) tijdig het huis uit kunnen krijgen. Het heldhaftige optreden is door de collega's bijzonder gewaardeerd en de man heeft een ernstige afloop zeker voorkomen.

Betrapt: pinnen met gestolen bankpas

Een vader en dochter uit Enschede merkten in juni verdacht gedrag op van twee vreemd uitgedoste dames bij een pinautomaat. Na enige observatie werd de politie gewaarschuwd en op hun aanwijzingen konden de verdachten worden aangehouden. Het bleek te gaan om twee vrouwen die eerder die dag de bankpas met pincode van een oude man afhandig hadden gemaakt.

Gered uit brandende woning (2) Een 17-jarige jongen uit Almelo heeft in juni een bejaarde dame uit haar brandende woning gered. Door zijn optreden is ernstig letstel of erger voorkomen: de woning was volledig uitgebrand. .

Inbreker op heterdaad betrapt
In januari werd een inbreker in Enschede na een worsteling, door de bewoner het huis uitgezet. De gewaarschuwde en inmiddels gearriveerde politie kon hem direct aanhouden.

Getuige mishandeling
Een 13-jarige jongen was in januari in Enschede getuige van mishandeling van twee jongeren door twee andere jongens. De 13-jarige is zelf op onderzoek gegaan en kwam bij de politie met de namen van twee verdachten. Deze zijn door de politie onderzocht en tijdens verhoor hebben zij de mishandeling bekend! Zonder inzet en vasthoudendheid van de 13-jarige waren de daders van deze mishandeling wellicht niet gevonden.

Bedankt
De heer Sitalsing bedankte de aanwezigen voor hun daadkrachtige optreden en had voor hen een korpsgeschenk en een bos bloemen. Na afloop van het officiële gedeelte was er een rondleiding in het Trainingscentrum. Daarna werd onder het genot van een hapje en een drankje nog nagepraat, waarna de avond werd afgesloten. Door de 'helden' werd de aandacht en waardering voor hun optreden erg op prijs gesteld.