Diergaarde Blijdorp


---

Zeldzame Chinese hagedissen geboren
28-10-2009
In Diergaarde Blijdorp zijn recentelijk twee krokodilstaarthagedissen geboren. Na enkele geboorten van deze bijzondere reptielen in 1987 en 1989 is dit na 20 jaar dan eindelijk weer gelukt! Blijdorp ontving in januari 1986 voor het eerst 4 krokodilstaarthagedissen, die al een jaar later voor 2 jongen zorgden. In 1989 kwamen er zelfs 6 van deze hagedisjes ter wereld, maar daarna wilde het niet meer lukken. Tot er op 5 oktober j.l. weer twee geboren werden. Uiteraard is Blijdorp erg in haar nopjes met de twee baby's. De krokodilstaarthagedissen zijn te zien in de Rivièrahal.

Krokodilstaarthagedissen zijn zeldzaam, zowel in het wild als in dierentuinen. Tien jaar geleden werd hun aantal in China en het noordoosten van Vietnam geschat op ca. 3000 dieren, maar door ontbossing en de daaruit voortvloeiende uitdroging van het gebied is het voortbestaan van deze bijzondere diersoort uiterst onzeker. In 10 Europese dierentuinen leven momenteel slechts 30 dieren (waarvan 6 volwassen hagedissen plus de twee jongen in Blijdorp) en geboortes zijn een bijzonderheid.

De krokodilstaarthagedis dankt zijn naam aan de staart, die inderdaad erg lijkt op die van een krokodil. Hij wordt zo'n 40 cm. lang en leeft altijd in of bij koud water: heldere, ondiepe poelen met langzaam stromend water. Hij is meestal alleen 's morgens en 's avonds actief en gaat dan op zoek naar alle dierlijk voedsel dat hij maar in en rond het water kan vinden.

Overigens zijn het solitair levende dieren, die gezelschap van soortgenoten alleen in de paartijd op prijs stellen. De pasgeboren jongen (2 tot 7 per worp) zijn onmiddellijk actief en gaan al kort na hun geboorte op zoek naar voedsel.