Woonbond


29-10-2009

Tweede Kamer wil verbetering huurtoeslag

Deze week is de begroting van WWI (onderdelen wonen en wijken) behandeld in de Tweede Kamer. Het debat stond in het teken van de discussie die volgend voorjaar gevoerd wordt over de heroverweging van de woningmarkt. Zoals bekend zijn er twintig ambtelijke werkgroepen die bezig gaan met heroverwegingen en bezuinigingen op tal van overheidsterreinen. Eén van die werkgroepen gaat over de woningmarkt.

De kamerleden en de minister formuleerden een aantal uitgangspunten voor de toekomstige woningmarkt. Een belangrijk uitgangspunt is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. In dat kader is voor een meerderheid van de kamer de beperking van de hypotheekrenteaftrek niet langer taboe.
Op verzoek van kamerlid Depla van de PVDA, die aangaf dat het belangrijk is om alle betrokken sectorpartijen te betrekken bij de discussie over de woningmarkt, zal de minister binnenkort niet alleen met Aedes maar ook met de Woonbond overleggen over de 'heroverwegingen'.
Omdat er een structurele meevaller van 87 miljoen is wil de Kamer de huurtoeslag verbeteren. Hiervoor lagen een groot aantal voorstellen: ongedaan maken van de extra kortingen in 2011 en 2012, verruiming huurtoeslag voor grotere gezinnen, huurtoeslag verbeteren om de armoedeval te bestrijden en huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte. Besloten is om deze discussie in het voorjaar van 2010 te voeren.

Over de doelgroepgrens als gevolg van het akkoordl met Brussel heeft de Woonbond met Aedes deze week een brief geschreven met een pleidooi om een brede doelgroepdefinitie te hanteren. Volgens de minister biedt het akkoord voldoende ruimte om een brede huursector in Nederland te handhaven, die ook mensen met een bescheiden inkomen van woonruimte kan voorzien. Omdat het akkoord nog niet op papier staat zal de Tweede Kamer hierover later dit najaar debatteren.