Gemeente Emmen


*

Gemeente Emmen bereidt zich voor op de winter

woensdag 28 oktober 2009

Nu de eerste nachtvorst achter de rug is en de winter snel dichterbij komt, neemt de gemeente Emmen maatregelen om eventuele gladheid op wegen en fietspaden te bestrijden. Als wegbeheerder heeft de gemeente namelijk de plicht om gladheid op de weg zo effectief mogelijk te bestrijden en daarmee een optimale bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid. Daarom heeft het College het gladheidsbestrijdingsplan 2009 / 2010 vastgesteld. Dit plan is in werking van 15 november 2009 tot 1 april 2010, maar indien nodig ook buiten deze periode.

Het is voor de gemeente niet mogelijk om alle wegen te strooien. Bij kans op gladheid komen dan ook eerst de belangrijkste wegen in aanmerking voor gladheidsbestrijding. Dit zijn diverse busroutes, grote doorgaande verbindingsen industriewegen, verbindingswegen naar het voortgezet en speciaal onderwijs en belangrijke verbindingsfietspaden van dorpen naar scholen en het centrum van Emmen. Houdt de gladheid aan en zijn de belangrijkste wegen onder controle, dan komen ook andere routes en locaties voor gladheidsbestrijding in aanmerking. Het gaat dan om doorgaande bewoonde verbindingswegen, dicht bewoonde wegen langs kanalen, industriewegen en winkelstraten, maar ook om diverse voetgangersgebieden in winkelcentra en marktterreinen. In totaal gaat het om een strooiroute van ongeveer 630 kilometer.

AREA Reiniging voert gladheidsbestrijdingsplan uit AREA Reiniging is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de strooiroutes in de gemeente Emmen. Zij zorgt voor de coördinator, het personeel, de voertuigen en het materiaal. Bovendien bepaalt AREA Reiniging wanneer actie wordt ondernomen. Hiervoor maakt zij gebruik van de diensten van een gespecialiseerd weerkundig instituut, die op de regio Emmen gerichte weersinformatie biedt ten behoeve van de gladheidsbestrijding. Ook kan AREA Reiniging in het winterseizoen 2009 / 2010 gebruik maken van een lokaal gladheidsmeetpunt die de wegtemperatuur, de vochtigheid en de hoeveelheid zout die nog op de weg ligt, in de gaten houdt. Dit meetpunt staat op de Rondweg, nabij de kruising met de Schansstraat.

Meer informatie
Voor meer informatie over gladheidsbestrijding in de gemeente Emmen en kaarten van de hoofdstrooiroutes, kan men binnenkort raadplegen op de gemeentelijke website. Tevens kan men meer informatie opvragen bij het meldpunt Openbaar Gebied, telefoonnummer (0591) 68 52 12. Het meldpunt neemt ook meldingen aan over de gladheidsbestrijding.