Project Gemeente Westland

zondagsopenstelling

Raad besluit tot algehele zondagsopenstelling winkels in gemeente Westland

Publicatiedatum:

In de raadsvergadering van de gemeente Westland van dinsdag 27 oktober 2009 heeft de raad op basis van een initiatiefvoorstel besloten dat winkels binnen de gemeente elke zondag geopend mogen zijn. Het initiatiefvoorstel hiertoe werd gezamenlijk ingediend door de fracties van VVD Westland, GemeenteBelang Westland en LPF Westland. Het voorstel werd niet gesteund door de fracties van CDA Westland, Progressief Westland (PvdA/GroenLinks) en de ChristenUnie/SGP. Er werd hoofdelijk gestemd en het voorstel is met 19 stemmen voor en 17 stemmen tegen aangenomen.

Argumenten voor algehele zondagsopenstelling
In de Verordening winkeltijden Westland 2005, dat gebaseerd is op de Winkeltijdenwet, is geregeld wanneer de winkels binnen de gemeente open mogen zijn. De VVD, GemeenteBelang Westland en de LPF hebben het (initiatief)voorstel ingediend om de Verordening winkeltijden zodanig aan te passen dat alle winkels binnen de gemeente elke zondag open mogen zijn tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Zij doen daarbij beroep op een artikel in de Winkeltijdenwet, de zogenoemde toerismebepaling. Deze regelt dat als een gemeente een autonome (zelfstandige) toeristische aantrekkingskracht heeft, en de gemeente zich daarmee onderscheidt ten opzichte van andere gemeenten, het mogelijk is om vrijstelling te kunnen geven voor winkels om op zondag open te zijn. Deze fracties zijn van mening dat dit het geval is bij de gemeente Westland als derde mainport van Nederland en tevens kustgemeente. In het debat benadrukten de fracties dat ze het belangrijk vinden dat de keuze om wel of niet open te zijn op zondag bij de ondernemer moet liggen en niet bij de overheid.

Motie inzake toerismebepaling
De fracties van het CDA, Progressief Westland en de ChristenUnie/SGP, die tegen het voorstel stemden om een algehele zondagsopenstelling mogelijk te maken, gaven onder meer aan dat zij van mening zijn dat de zondag als wekelijkse rustdag behouden moet worden. Ook vinden zij dat kleine ondernemers van een algehele zondagsopenstelling nadeel zullen ondervinden, omdat ze wel open moeten zijn om geen klanten te verliezen. Bovendien wordt volgens deze fracties door algehele zondagsopenstelling van winkels de kwaliteit van het maatschappelijk leven aangetast.
Daarnaast gaven ze aan dat het voorstel juridisch niet houdbaar is, omdat zij vinden dat de gemeente Westland geen autonome toeristische aantrekkingskracht heeft. De gemeente zou volgens deze fracties dan oneigenlijk gebruik maken van de toerismebepaling. Zij dienden daarover gezamenlijk een motie in. Deze werd echter niet aangenomen (19 stemmen tegen en 17 stemmen voor).
De indieners van het initiatiefvoorstel gaven aan dat het voorstel zich volledig bevindt binnen de kaders van de huidige Winkeltijdenwet en dat op basis van deze wet juridisch getoetst moet worden. Daarbij verwezen ze naar diverse andere gemeenten waarbij de toerismebepaling op dezelfde wijze wordt toegepast.

De burgemeester gaf in de tweede termijn van de beraadslagingen tijdens de raadsvergadering te kennen dat hij zich genoodzaakt ziet dit besluit voor vernietiging bij de Kroon voor te dragen. Hij vindt het wenselijk dat de minister oordeelt of er sprake is van een te ruime toepassing van de toerismebepaling in de wet. Burgemeester Van der Tak heeft het raadsbesluit inmiddels, via Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, voorgedragen aan de minister voor vernietiging. Gedeputeerde Staten zenden de kennisgeving van de burgemeester hierover met de overige stukken, vergezeld van hun advies, binnen een week naar de minister. De minister moet binnen vier weken na de kennisgeving van de burgemeester beslissen of het raadsbesluit wordt geschorst of vernietigd. Doet de minister niets, dan wordt het besluit van de raad uitgevoerd. Mocht de minister besluiten tot vernietiging van het raadsbesluit, dan kan de gemeenteraad besluiten hiertegen beroep in te stellen.