Prinses Laurentien presenteert kinderboek over klimaat

29/10/2009 13:33

Stichting Wereld Natuur Fonds Nederland

29 oktober 2009

P e r s b e r i c h t

ROTTERDAM - Prinses Laurentien van Oranje en tekenaar Sieb Posthuma, winnaar van het Gouden Penseel 2009, presenteerden gisteren in Rotterdam hun eerste kinderboek over klimaat en milieu. ' Mr Finney en de wereld op zijn kop' behandelt de wereldwijde problemen aan de hand van simpele, maar doeltreffende vragen die kinderen daarover stellen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vroeg de jeugdleden van de Rangerclub om oplossingen voor die vraagstukken. Dat leverde bijna 500 creatieve suggesties op, die de Rangers bij de presentatie van het boek overhandigden aan de fractievoorzitters van CDA, PvdA, VVD en Groen Links.

Link:pubstr.datiq.net/perssupport/laurentien.wmv

Aan de WNF-Rangerclub Mr Finney-prijsvraag deden 467 kinderen mee in de leeftijdscategorie 8 tot 12jaar.. Opmerkelijk is dat kinderen zich zeer bewust zijn van de grootste problemen op het gebied van klimaat, fossiele grondstoffen en milieu. Veel van hen leggen het verband tussen het gedrag van consumenten in het Westen en de gevolgen daarvan in ontwikkelingslanden. De wedstrijdjury was onder de indruk van de probleemstelling van veel inzendingen: realistisch en zonder de neiging om de dilemma's waar we voor staan te bagatelliseren. Ook blijkt uit veel van de inzendingen dat kinderen over de nationale grenzen heen denken: het feit dat we in ons land nog nauwelijks direct de nadelige gevolgen van klimaatverandering ondervinden, is voor hen geen argument. Ze schetsen een mondiaal probleem, waarvoor zowel op kleine schaal (decentrale energievoorziening, gekoppeld aan eigen gebruik en eigen inspanning) als op wereldniveau (financiering van schone energieprojecten in ontwikkelingslanden) oplossingen worden gezocht.

Ook blijkt dat kinderen zelf veel willen doen voor een beter klimaat. Van fietsen met een accu om tv te kunnen kijken, tot bomen planten rond fabrieken. Maar ook: minder vlees eten en producten uit eigen land kopen, zodat er minder vrachtvervoer nodig is.

Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma hopen dat ' Mr Finney' - dat ook bedoeld is als voorleesboek - de dialoog tussen kinderen en hun omgeving over klimaat en milieu op gang zal brengen. De fractievoorzitters nodigden zowel de schrijfster en de tekenaar, als de kinderen, uit voor een vervolggesprek over het thema klimaat.





http://www.wnf.nl