Minister Cramer naar Barcelona voor klimaatonderhandelingen

Minister Cramer reist vanavond af naar Barcelona voor klimaatonderhandelingen ter voorbereiding op de internationale klimaattop later dit jaar in Kopenhagen. De onderhandelingen voor een mondiaal klimaatakkoord bevinden zich in de laatste beslissende fase. In Barcelona wordt verder gesproken over de onderhandelingteksten voor Kopenhagen.

"Kopenhagen is de ultieme mogelijkheid voor de wereld een grote stap te zetten in ons gevecht tegen de klimaatverandering", aldus minister Cramer. De geïndustrialiseerde landen en de ontwikkelingslanden onderhandelen in Barcelona onder meer verder over de acties om de CO uitstoot drastisch te verminderen. Het uitgangspunt is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen. Ook wordt gesproken over de mechanismen en criteria voor de verdeling van geld voor de maatregelen om de C0 uitstoot te verminderen.

De onderhandelingen vinden plaats in het kader van de zogenaamde Groenland Dialoog. Dit is een informeel gezelschap van de veertig meest vooraanstaande ministers in de klimaatonderhandelingen. Naast Nederland nemen onder andere de VS, China, de EU, Japan, Rusland, Australië, Brazilië, Canada en India deel aan deze besloten bijeenkomst.

Noot voor redacties (