Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk complimenteert Hoogeveen met eerste Bedrijven Investeringszone

29 oktober 2009 | nieuwsbericht | Bedrijven Investeringszone

`De doortastende aanpak bij het realiseren van een Bedrijven Investeringszone (BIZ) in Hoogeveen is een voorbeeld voor andere ondernemers en gemeenten.' Dat zegt staatssecretaris Heemskerk donderdag 29 oktober 2009. Heemskerk roemt de samenwerking tussen ondernemers en de gemeente in Hoogeveen. `Je ziet in Hoogeveen dat partijen elkaar vinden en gezamenlijk werken aan een schoon, heel en veilig stadscentrum. Daar profiteren uiteindelijk de ondernemers, de gemeente en de burgers van,' aldus de staatssecretaris.

Veiliger bedrijfsomgeving

Ondernemers en de gemeente Hoogeveen voeren als eerste in Nederland een BIZ in. Dat is een afgebakend gebied, waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in een aantrekkelijker en veiliger bedrijfsomgeving. Bij voldoende draagvlak betalen alle ondernemers mee. De gemeente stelt daarvoor een zogenaamde BIZ-bijdrage in en keert de opbrengst uit aan de vereniging of stichting die de activiteiten namens de ondernemers uitvoert. In Hoogeveen doet ongeveer 80 procent van de ondernemers mee aan de invoering van een BIZ.

Winkelstraatmanagers

Heemskerk spant zich binnen het kabinet in voor een veilig en aantrekkelijk ondernemingsklimaat. Economische Zaken helpt ondernemers onder andere met winkelstraatmanagers en verbetering van de veiligheid van kleine ondernemers. Met nieuwe wetgeving heeft Heemskerk het mogelijk gemaakt dat ook Nederlandse gemeenten op verzoek van ondernemers een BIZ kunnen instellen.

Met de BIZ kunnen ondernemers gezamenlijk investeren in de leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit van winkelgebieden en bedrijventerreinen. In het buitenland waren hier al positieve ervaringen mee opgedaan in onder meer het Verenigd Koninkrijk en in Amerika.

Meer informatie


* www.hoogeveen.nl - BIZ

* www.biz-nl.nl

* Heemskerk geeft startsein Bedrijven Investeringszone Schiedam nieuwsbericht | 28 april 2009 | Bedrijven Investeringszone Video over start BIZ Schiedam - april 2009