Gemeente Hoogeveen

College wil mfc Nieuwlande aan Boerdijk

Burgemeester en Wethouders geven de voorkeur aan de Boerdijk om het multifunctioneel centrum Nieuwlande te realiseren. Afgelopen voorjaar bleek de bouw van een multifunctioneel centrum op de plek van dorpshuis Het Dwarsgat te duur uit te vallen .

Het college heeft de afgelopen maanden een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Met betrokkenen in Nieuwlande is gekeken naar het terugdringen van de kosten en zijn de locaties aan de Boerdijk (naast de dorpsuitbreiding) en basisschool De Hoeksteen doorgerekend. Beide locaties blijven binnen het budget. Bij de locatie Het Dwarsgat zou het budget worden overschreden met 400.000 euro, zelfs zonder de geplande aanleg van een dorpsplein.

Voorkeur Nieuwlande

Nieuwlande geeft de voorkeur aan de locatie Het Dwarsgat omdat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de wens om het hart van het dorp te accentueren, de structuur van Nieuwlande te versterken en voorzieningen te clusteren. Het dorp heeft zich dan ook lange tijd met grote betrokkenheid en inzet ingespannen voor een multifunctioneel centrum op deze plek. Wethouder Ton Bargeman heeft grote waardering voor deze betrokkenheid. "We - het college - zijn ons bewust van de wensen van het dorp, maar we moeten helaas constateren dat het beschikbare budget niet toereikend is voor de locatie Het Dwarsgat. We zien dan ook geen mogelijkheden om tegemoet te komen aan de wensen van het dorp", zegt wethouder Bargeman.

Als Het Dwarsgat afvalt, geven diverse betrokkenen de voorkeur aan de locatie Boerdijk boven De Hoeksteen. Daarom beschouwt het college de locatie aan de Boerdijk als de enige geschikte plek die overblijft om binnen het budget van vijf miljoen euro een multifunctioneel centrum in Nieuwlande te bouwen. Het college praat de komende twee maanden verder met het dorp over deze locatie.

Besluit gemeenteraad

De beslissing over de locatiekeuze is aan de gemeenteraad. In november leggen burgemeester en wethouders het voorstel voor aan de raad.