Partij van de Arbeid

Bouwmeester wil hulp voor `bajeskind'

Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester wil van minister Rouvoet horen wat er met kinderen van gedetineerde ouders gaat gebeuren die plots geen zorg meer krijgen. Volgens Gezin in Balans laat de minister gedetineerde moeders en hun kinderen aan hun lot over. Van eerder aangekondigde maatregelen is volgens deze hulporganisatie weinig te merken.

Bouwmeester reageert op het nieuws dat de subsidie van Gezin in Balans is stopgezet. Ze trekt zich het lot van de kinderen aan, omdat het om een onzichtbare groep gaat die nu in beeld komt. Het gaat om 43 gezinnen die door het stopzetten van de subsidie geen zorg meer hebben.

Kinderen van gedetineerde ouders lopen een grote risico om zelf ook in de fout te gaan. Toch is de ondersteuning om dat te voorkomen volgens Bouwmeester niet goed geregeld. Ze signaleert twee grote problemen:
* Kinderen van alleenstaande ouders in detentie zijn niet in beeld, omdat moeder en kind(eren) dat verzwijgen uit schaamte en angst voor Jeugdzorg. Nog te vaak blijkt bijvoorbeeld bij een ontruiming dat minderjarige kinderen al maanden alleen in huis verbleven, zonder geld. Schaamte en angst voor jeugdzorg is de oorzaak.
* Als de kinderen wel in beeld zijn worden ze onvoldoende ondersteund om de nadelige gevolgen van detentie voor kinderen te voorkomen en beperken.Het gaat dus om kinderen van wie bekend is dat ze een risico lopen problemen te ontwikkelen voor zichzelf en de samenleving. Reden genoeg voor de PvdA om te hameren op een aanpak die gericht is op voortijdig ingrijpen.

Aanpak
Bouwmeester heeft Rouvout eerder twee verzoeken gedaan. Haar motie en amendement hierover konden op Kamerbrede steun rekenen:
* Zorg dat bij arrestatie duidelijk is of er sprake is van minderjarige kinderen, een zogenoemde `Kindcheck'.
* Structurele ondersteuning van moeder en kind tijdens en na detentie. Bouwmeester verzocht om een plan van aanpak voor de organisatie en financiering voor de ondersteuning van alle moeders en hun kinderen tijdens en na detentie.

Stand van zaken

* De kindcheck is nog steeds niet geregeld, waardoor de kinderen niet geholpen worden, omdat ze niet in beeld zijn. Ondanks de toezegging van Rouvoet bestaat de situatie dat hulpverleners er na maanden pas achterkomen dat er alleenstaande minderjarige kinderen in een huis verblijven zonder geld, nog steeds.
* De ondersteuning van moeder en kind tijdens en na detentie is niet overal geregeld.

Bouwmeester wil dat Rouvoet een vaste zorgcoördinator aanstelt. Ze grijpt een overleg in de Tweede Kamer donderdagmiddag aan om hiervoor te pleiten. Deze persoon moet het aanspreekpunt worden voor politie en justitie in verband met de kindcheck. De tweede taak is dat hij of zij de zorgcoördinatie op zich neemt vanaf de dag van arrestatie.

De PvdA-fractie pleit ervoor dat een jeugdarts deze taak op zich gaat nemen. Een jeugdarts van de GGD kent het gezin vaak al en heeft handelingsbevoegdheid om zorg te coördineren en aan te sturen. Daarnaast kan deze coördinator zich richten op praktische zaken, zoals behoud van huis tijdens detentie of de urgentie voor een woning verzoeken voor na detentie.