Gemeente Lelystad

Horecabedrijven mogen zonder vergunning terrassen inrichten

Donderdag 29 oktober 2009

mensen in de zon op het terras

Horecabedrijven in het Stadshart en daarbuiten mogen aan hun voorkant terrassen inrichten.

Meer levendigheid

Het college van Lelystad wil met deze maatregel de levendigheid en aantrekkelijkheid van centra bevorderen. Voor een terras is geen vergunning nodig. De maatregel gaat in zodra de Algemene Plaatselijke Verordening is aangepast (begin 2010). Er komt een bijeenkomst om ondernemers en geĂŻnteresseerden over de maatregel te informeren.

Nieuw Stadshart is aanleiding

Tot dusver bestond er geen beleid voor terrassen in de openbare ruimte. Wel waren er werkafspraken met terrasexploitanten. De vernieuwing van het Stadshart is volgens het college een goede aanleiding om regels voor de inrichting van terrassen op te stellen. Niet alleen in het Stadshart, maar ook voor andere winkel - en uitgaansgebieden binnen en buiten de bebouwde kom.

Terras mag doorgang niet belemmeren

Het gaat dan om regels rond de plaatsing en inrichting van de terrassen. Dat laatste volgens een voorbeeldboek. De terrassen mogen niet blijven staan; na sluitingstijd moeten ze weer worden opgeruimd. Ook moeten de regels tegengaan dat de terrassen de doorgang van voorbijgangers en hulpdiensten belemmeren. Over die doorgang zijn klachten binnengekomen.

Elkaar aanspreken op naleving

Het toezicht op naleving van de regels zal op eenvoudige wijze worden uitgevoerd. Bij de naleving wordt ook een beroep gedaan op de horeca-exploitanten zelf. Als onderling wordt vastgesteld dat een ondernemer zich niet aan de afspraken houdt, kan men daar elkaar op aanspreken. Een deel van de binnengekomen reacties op het voorstel heeft tot aanpassing van de regels geleid. Onder meer Koninklijke Horeca Nederland heeft suggesties ter verbetering gedaan.
---