FloraHolland


Bolbloemenbericht week 43

FLORAHOLLAND (29 oktober 2009) - Een beste vraagimpuls van de Allerheiligen, Allerzielen en Halloween zorgde voor een sterke prijsverbetering over de gehele linie. Alle bolbloemen werden fors duurder en zelfs ten opzichte van vorig seizoen ligt het prijsniveau maar liefst 4 cent beter. Het heeft alles te maken met het mooie frisse open weer van de afgelopen dagen en met de geringe aanvoer. Er werd 12 procent minder bolbloemen aangevoerd dan vorig seizoen en ten opzichte van vorige week was de aanvoer vrijwel hetzelfde. Ook van veel jaarrondbloemen ligt de aanvoer op een wat lager niveau dan vorig jaar en dat scheelt. Want in het "gevecht om de vaas" is wat minder aanbod goed voor iedereen.

Het moment van schrijven (dinsdagochtend vroeg) geeft gematigde moed voor de nieuwe week. Maandag waren de bloemen nog fors duurder dan vorige week maar dinsdag lijkt de meeste bloemenhonger al gestild. De geringere aanvoer maakt dat we hier en daar eindelijk weer mooiere prijzen kunnen noteren maar het is afwachten hoe de prijsvorming zich na 1 november gaat houden.

Tulpen
De tulpenaanvoer ligt op een 6 procent lager nivo dan vorig seizoen. De prijsvorming is 4 centen beter en die EUR 0,20 is tevens 3 centen beter dan vorige week. De 4.3 miljoen tulpen houdt in dat het aanbod nu concernbreed 33 procent hoger uitkwam en dat is dus een prima aanvoergroei richting de bloemenconsumptiedagen van 1 en 2 november.

In Rijnsburg brachten de tulpen gemiddeld 2 dubbeltjes op en betekende een stijging van bijna 4 centen ten opzichte van week 42. De `Orange Princess' scoorde royaal boven de
3 dubbeltjes, `Strong Gold' bracht EUR 0,28 op.

Lelies
Met uitzondering van de LA-hybriden die een toename noteerden van bijna 25 procent in stuks ten opzichte van vorige week, kenden alle leliegroepen een vrijwel exact hetzelfde aanvoerniveau. De prijsvorming was zeker voor de Orientals een stuk beter. Met EUR 0,59 kwam daar gemiddeld een dik dubbeltje bij en was het zelfs een cent beter dan vorig jaar.
De Longiflorums en Aziaten deden het 3 centen beter dan vorige week met respectievelijk EUR 0,34 en EUR 0,31 per steel. Dat is voor de Longiflorum een dubbeltje minder dan vorig seizoen bij een iets lager aanbod en voor de Aziaten een stuiver beter bij 35 procent krimp. De LA's worden nu met EUR 0,28 4 centen beter betaald dan vorig jaar bij gemiddeld 14 procent meer aanbod. Inmiddels zijn de verschillende promotiecampagnes van start en wordt er alweer geïnventariseerd onder de exporteurs voor komend voorjaar.
Alle bloemenexporteurs met goede promotieplannen op de winkelvloeren in een aantal benoemde afzetmarkten, komen in aanmerking voor een mooie subsidie en coaching in de uitvoering.

FloraHolland Aalsmeer zag de aanvoer van Oriental lelies deze week ongeveer 8 procent lager dan verleden jaar. Met name in het begin van de week lag de aanvoer behoorlijk lager, terwijl deze aan het einde van de week juist hoger was. Eindelijk liet de gemiddelde prijs oplopend tot EUR 0,67 weer eens een beter beeld zien dan verleden jaar, toen er gemiddeld rond de 6 dubbeltjes werd neergeteld. De lelie is voor Allerheiligen en Allerzielen nog steeds een gewilde bloem. Met name in het midden van de week werd er veel geld neer geteld voor de zware sorteringen, waarbij wit het overigens nog wat beter deed dan roze. Met name op vrijdag daalden de zware witte en exclusieve cultivars weer in prijs. De aanvoer in de Longiflorum groep lag deze week weer behoorlijk hoger dan verleden jaar. Over de hele week genomen was dit 20 procent, maar op maandag lag de aanvoer zelfs 40 procent hoger dan verleden jaar. Het prijsniveau begint op weg naar 1 november wel wat op te lopen maar komt nog niet in de buurt van verleden jaar.

De gemiddelde prijs liep deze week op van EUR 0,31 naar EUR 0,38 per steel tegen een dubbeltje hoger verleden jaar. De roze cultivars 'Pink Heaven' en 'Kariba' brachten deze week gemiddeld tot boven de EUR 0,70 op. 'White Heaven' en 'World White' brachten aan het einde van de week maximaal tot ruim EUR 0,60 op. De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag deze week ongeveer 5 procent lager dan verleden jaar. De gemiddelde prijs bleef met ruim 30 cent goed boven het nivo van verleden jaar. Met name de lichte kwaliteit wist aan het einde van de week betere prijzen te realiseren. Oranje en rood deden het deze week over het algemeen het best in prijs.

FloraHolland Naaldwijk zag voor de lelies een goede stabiele week. De prijzen liepen iets op aan het eind van de week. De Aziaten stegen deze week met 6 centen naar EUR 0,38 gemiddeld. De LA-Hybriden stegen met 2.5 cent bij een aanvoergroei van 10 procent. De Longiflorum ging bijna 5 centen omhoog naar nu EUR 0,35. Dit is nog altijd 10 cent onder de prijs van vorig jaar. De Orientals behaalden een middenprijs van EUR 0,65 bij een groei van 50.000 stelen. Deze prijs was eindelijk na 10 weken weer eens hoger dan de middenprijs van vorig jaar.

Bij FloraHolland Rijnsburg was de naderende 1 en 2 november eveneens goed merkbaar. De middenprijs van alle lelies scoorde ruim 20 procent hoger ten opzichte van een week geleden met iets minder aanbod. De oriental-hybriden konden rekenen op een middenprijs die EUR 0,11 hoger lag, maar het aanbod was ruim 100.000 stelen minder groot dan in week 42. `Casa Blanca' sprong er bovenuit, want met EUR 0,83 werd deze cultivar beduidend beter betaald dan de voorbije weken. De andere drie groepen konden eveneens rekenen op betere prijzen, maar het verschil lag op circa 3 cent.

Freesia`s
De Freesia's profiteerden best van de aantrekkende vraag maar dat had ook alles te maken met het feit dat er nu een kleine 10 procent minder aanvoer was. In dat licht bezien werd er minder goed gepiekt dan de markt kon hebben. De prijzen van de enkelbloemigen gingen met bijna 3 centen omhoog naar EUR 0,15 en de dubbelbloemige varianten stegen zelfs met
4 centen tot ruim EUR 0,17. Dat zijn weer mooie prijzen en enkele centen beter dan vorig jaar.

Irissen
De Irisaanvoer steeg nu naar 1,2 miljoen stuks concernbreed en die maakten gemiddeld EUR 0,14. Eveneens een mooie prijsverbetering ten opzichte van vorige week en vorig jaar.
Er werden nu 17 procent meer stuks aangevoerd dan voorgaande week en dat is een gezonden ontwikkeling. Het contrast met vorig seizoen is met 25 procent minder aanbod even tekenend als plezierig voor de bestaande aanvoerders en kopers. Want aan duurdere bloemen verdient iedereen meer en dat is broodnodig.

Calla
De aanvoer van Calla nam aanzienlijk af in vergelijking met vorige week. De 17 procent minder aanbod kleinbloemigen maakte dat de prijs toenam met 8 centen tot EUR 0,45. Dat is 6 procent minder aanbod dan vorig jaar en dik 3 centen betere opbrengst. De aanvoer van de kleinbloemigen ligt na 5 weken van daling nu op de helft van begin vorige maand waarbij de prijzen nu 2 dubbeltjes hoger uitkomen.

Amaryllissen
De Amaryllis scoorde eindelijk weer eens een gemiddelde prijs van (ruim!) boven de euro. Voor de doorbreking van die magische grens moeten we, met uitzondering van 2 weken eind juli, bijna een jaar terug. Vorig jaar in dezelfde week noteerden we nog een magere EUR 0,80 en het feit dat we nu 10 procent minder aanbod hebben stemt hoopvol op een mooie voortzetting van de aanloop naar de Amaryllisfeestmaand december.

Bij FloraHolland Naaldwijk was de aanvoer van 283.000 stelen 15 procent minder dan dat er vorig jaar voor de klok kwamen. Dit had zeker invloed op de prijzen. Al drie weken zit deze ruim boven vorig jaar. Dat is een goed teken voor de kwekers en de kopers en nu maar hopen dat dit stand houd. Niet alleen de zware kwaliteit wordt goed betaald, maar ook de lichtere sorteringen vinden gretig aftrek. Door diverse acties bij supermarkten is deze sortering wat schaars geworden op de klok, wat resulteert dat de prijzen tussen de sorteringen dichter bij elkaar liggen.

FloraHolland Aalsmeer kende een spectaculaire prijsvorming in de veilgroep Amaryllis. De aanvoer was deze week met 276 karren toch ruim hoger dan verleden jaar toen er 249 stonden. Vanaf woensdag waren het met name de lichte sorteringen en twee en drie koppers die enorm in prijs stegen. In het tweede deel van de week werd er geen tak Amaryllis meer onder de Euro geveild. De gemiddelde prijs liep uiteindelijk op van EUR 0,93 op dinsdag naar EUR 1,33 op vrijdag. Extra verrassend als we kijken naar de gemiddelde prijzen van verleden jaar.