Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Kap zwarte populieren Slot Loevestein

In november zullen, in opdracht van de Rijksgebouwendienst, negentien zwarte populieren op de vestingswallen van Slot Loevestein worden gekapt.

Fotografie: Janine Schrijver Hiervoor zijn een aantal redenen aan te geven:

* In het voorjaar pluizen de bomen sterk; de pluizen hopen zich op rond en tegen de gebouwen. Vanuit het oogpunt van brandveiligheid een ongewenste situatie. Daarnaast veroorzaken de pluizen gezondheids-problemen en overlast voor de bezoekers van de vesting.

* De zichtlijnen, zowel vanuit de militaire geschiedenis als vanuit de beleving door bezoekers, van Slot Loevestein worden hierdoor hersteld. Het gaat om de zichtlijnen van buiten naar binnen: Munnikenland, Woudrichem en Gorinchem; op de vesting: zicht door straatjes, zicht van en op het kasteel, alsook de versterking van het totaalbeeld.

De snelgroeiende populieren zijn in de jaren 80 aangeplant, met het idee de oorspronkelijke walbeplanting te herstellen. Met het groter worden van de populieren verdicht de beplanting steeds meer en raakt vrijwel geheel gesloten, waardoor het zicht op en van het slot verdwijnt.

De monumentale kastanjes en populieren, bomen van zon 80 jaar oud, binnen de vesting blijven ongemoeid.

Populieren zijn, op grond van de plaatselijke verordening, vrijgesteld van vergunningplicht.

(Persbericht 29 oktober 2009)