Belgische Federale Overheid


*

Europese domiciliëring ingevoerd vanaf november

Datum: 29 oktober 2009

Na de invoering van de Europese overschrijving, doet nu ook de Europese domiciliëring haar intrede in het eengemaakte eurobetalingsgebied (SEPA).

Vanaf 1 november 2009 bieden 2 500 Europese banken, de Belgische banken inbegrepen, dit betalingssysteem aan. Tegen eind 2010 moeten alle banken in Europa de grensoverschrijdende domiciliëring opnemen in hun aanbod.

Tot nu toe kon u enkel domiciliëringen afsluiten ten voordele van Belgische schuldeisers. Voortaan is dat mogelijk voor alle schuldeisers binnen het SEPA. Dat wil zeggen dat u met domiciliëring bijvoorbeeld uw abonnement op een Engels tijdschrift kunt betalen of de driemaandelijkse gasfactuur voor uw vakantiehuis in Frankrijk.

Het verschil met de huidige domiciliëring is dat de schuldeiser op eigen initiatief kan overgaan tot de inning van de gefactureerde bedragen die zijn klanten hem verschuldigd zijn. U zult evenwel alle informatie over de betaling van de schuldeiser ontvangen veertien dagen voor het geld van uw rekening wordt gehaald. Bovendien kunt u die tot acht weken na de invordering betwisten (als het niet om een vast periodiek bedrag gaat).

Er komen ook twee nieuwe domiciliëringen bij: de eenmalige domiciliëring en de domiciliëring tussen bedrijven.

De bestaande domiciliëringen blijven geldig. Ze zullen geleidelijk aan, vanaf de lente 2010, overgedragen worden aan de betreffende leveranciers of schuldeisers. De klanten zelf moeten hiervoor geen stappen ondernemen.

Meer informatie op de website www.sepabelgium.be.