SGP


28 - 10 - 09 | Waar blijven de Nederlandse ambassades?

Waar blijven de Nederlandse ambassades?

---

Als er in alle niet-Europese landen overal Europese ambassades komen, dan worden de Nederlandse ambassades daarmee gedegradeerd. Die zorg verwoorde SGP-kamerlid Van der Staaij in de Tweede Kamer bij het debat over Europa. De SGP ergert zich aan het feit dat de Europese minister van Buitenlandse Zaken wordt Opgekrikt tot een soort superminister. Dat is niet wat is afgesproken na de herziening van de Europese Grondwet, betoogde Van der Staaij. Die functie zou niet zwaar worden, maar het tegendeel is het geval: een diplomatieke dienst met duizenden ambtenaren.

AO Europese Raad
28 oktober 2009
mr. C.G. van der Staaij

Institutionalia
Voorzitter. Als het gaat om de vaste voorzitter voor de Europese raad lijkt in ons land de discussie zich toe te spitsen op de vraag of Balkenende moet blijven of mag gaan. Dat is een nogal enge benadering. Het gaat er allereerst om welke soort voorzitter het meest gekwalificeerd is in onze ogen. Waar gaat Nederland voor? Aan welke kwalificaties moet de nieuwe voorzitter in onze ogen allereerst voldoen? Wat wordt onze inzet?

Voorzitter. In het kader van het verdrag van Lissabon is door de regering stevig be-nadrukt, dat er géén Europese minister van Buitenlandse zaken zou komen. Dat zou winst zijn ten opzichte van de afgeschoten Europese grondwet. Het zou âslechtsâ gaan om een hoge vertegenwoordiger. Inmiddels is duidelijk, dat deze hoge verte-genwoordiger één van de belangrijkste personen binnen de Europese Unie zal gaan worden. Hij krijgt dan ook een diplomatieke dienst van ettelijke duizenden mensen.
Ik kan dit niet rijmen met wat eerder door onze regering is gezegd als het gaat om de aanvaardbaarheid van het verdrag van Lissabon. Stond Nederland zoân zware func-tie voor ogen? Spreken we hier feitelijk niet over een machtige EU-minister voor Bui-tenlandse zaken?

Daarnaast zullen er EU-ambassades ontstaan in het buitenland. Het staat buiten kijf, dat deze EU-ambassades allerlei taken zullen overnemen van nationale ambassa-des. Een ongewenste ontwikkeling vindt de SGP. Zal de minister ervoor waken dat er geen verdringing van de Nederlandse ambassades in het buitenland zal plaatsvin-den?

Klimaat
Binnen de raad zal uitgebreid gesproken worden over het klimaat. Minister Cramer heeft aangeduid dat er wereldwijd geen hectare landbouwgrond mag bijkomen. Te-gelijkertijd staat echter vast, dat de voedselproductie met zoân 70% omhoog moet in de komende veertig jaar om alle monden te kunnen voeden. Vooral in ontwikkelings-landen zal stevig moeten worden geïnvesteerd in landbouw. Nu kan er veel land-bouwgrond efficiënter worden benut. Maar is het niet veel te rigide om nu al te zeg-gen, dat er geen hectare landbouwgrond mag bijkomen? Voldoende voedsel moet topprioriteit hebben.

Consensus
Daarnaast lijkt de Europese consensus over de aanpak van het klimaatprobleem als poolijs weg te smelten. In 2007 heeft de EU torenhoge klimaatambities geformuleerd. Europa zou ten koste van alles voorop lopen in de aanpak van het klimaatprobleem. Nu het echter gaat om geld en de verdeling van de lasten, verdwijnt het enthousias-me. Door intern gesteggel lijkt het erop, dat Europa haar voortrekkersrol in de koel-kast gaat zetten. Hoe loopt dit af?
Laat de les in ieder geval zijn, dat we moeten waken voor het klakkeloos uiten van onbetaalbare en onhaalbare ambities. We moeten â ook financieel â in staat zijn om de daad bij het woord te voegen.

In het licht van het voorgaande vraag ik mij verder concreet af in hoeverre er wordt gezocht naar de inzet van private middelen. Hoe krijgen we een opschaling van pri-vate geldstromen.

Tot slot vraag ik mij af of in de gehele klimaatdiscussie de financiering van de ontwik-keling van nieuwe technologie niet op de achtergrond raakt. Dat levert zeker op de langere termijn veel meer op ten behoeve van het klimaat.

Economische situatie
In hoeverre wordt er rekening gehouden met een eventuele nieuwe terugval van de economie als stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd? Welke strategie wordt dan gevolgd?