Ingezonden persbericht


Persbericht

Sneldiagnostiek poli voor longkankerpatiënten succesvol

Amsterdam, 29 oktober 2009.- Uit een publicatie in het Journal of Thoracic Oncology, een wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van longkanker, blijkt dat sneldiagnostiek bij patiënten met een vermoeden op longkanker, zijn nut bewijst. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Patiënten bij wie een vermoeden op longkanker bestaat, kunnen na het ondergaan van een aantal onderzoeken nog dezelfde dag de (voorlopige) uitslag krijgen. Toen het NKI-AVL in 2005 het startsein gaf voor een sneldiagnostiek longpoli ontstond veel discussie over nut en noodzaak van een dergelijke poli. Er werd openlijk getwijfeld of de belastbaarheid van de patiënt niet teveel in het geding was. Patiënten bevestigen dat het juist als 'prettig' wordt ervaren dat de periode van onzekerheid zo kort mogelijk is.

Bij 92% van de patiënten die werden doorverwezen kon de sneldiagnostiek in één dag worden toegepast. Bij 84% werd longkanker geconstateerd. Dit aantal is iets hoger dan bij het traditionele diagnostisch traject. Uit het onderzoek viel ook op dat patiënten die de sneldiagnostiek poli doorliepen vaak met genezende intentie behandeld konden worden. Met deze publicatie hopen de onderzoekers dat de vorming van sneldiagnostiek poli's voor longkanker meer navolging krijgt.

Het NKI-AVL kent sneldiagnostiek poli's voor borstkanker, prostaatkanker, hoofd/halstumoren, gynaecologische kankers en longkanker. Dit wordt nog uitgebreid met een sneldiagnostiek poli voor huidkanker. Het NKI-AVL kent een multidisciplinaire werkwijze, dat betekent dat alle noodzakelijke disciplines direct betrokken zijn bij het stellen van de diagnose en het bepalen van het behandeltraject. Dit is een belangrijk vereiste voor een sneldiagnostiek poli.

Jaarlijks krijgen 8000 mensen de diagnose longkanker. Een bijna even zo hoog aantal overlijdt hier aan.

----------