Kustwachtcentrum Den Helder


---

---
Kustwacht moet afscheid nemen van de Waker. 29 oktober 2009.

Op 7 september werd het Kustwachtvaartuig `Waker' getroffen door een hevige brand in de machinekamer. Het schip bevond zich op dat moment ca. 9 kilometer noord van Vlieland. Met de hulp van reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding maatschappij, marinevaartuig `Mercuur', Kustwachtvaartuigen `Barend Biesheuvel' en `Terschelling' en diverse particuliere schepen heeft het Kustwachtcentrum Den Helder de reddingsactie gecoördineerd.
De volgende dag is de `Waker' naar Den Helder gesleept en is uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het schip te repareren en weer in de vaart te brengen. Op dat moment was echter al duidelijk dat de `Waker' voor lange tijd, dan wel voorgoed, buiten dienst zou zijn.
Het onderzoek heeft helaas uitgewezen dat de reparatiekosten de economische waarde van het schip overtreffen en dus is besloten het schip te laten recyclen. De Kustwacht moet definitief afscheid nemen van de `Waker'.

De `Waker' was sinds 1995 in dienst van de Kustwacht en had als hoofdtaak het voorkomen van calamiteiten. Daartoe was het schip altijd op zee als de windkracht 5 Beaufort of meer was en patrouilleerde dan in de nabijheid van de verkeersbanen en olie- en gasplatformen. Andere taken van het schip waren:

- Opsporing en redding van drenkelingen

- Bestrijding van brand

- Opruimen van olieverontreinigingen

- Visserij-inspectie

- Scheepvaart verkeersbegeleiding

- Zeeverkeersonderzoek

Levensloop van het schip:
1976 - 1990 Smit Houston (Smit Internationale, Rotterdam) 1990 - 1995 Solo (Greenpeace)
1995 - 2009 Waker (Kustwacht)

Direct na de brand is er intensief gezocht naar een opvolger. Een aantal schepen zijn inmiddels de revue gepasseerd en binnenkort zal bekend zijn welk schip het nieuwe Emergency Towing Vessel (ETV) voor de Kustwacht op de Noordzee zal zijn.
Foto: Karel Balten (KLPD)
Brand a/b M/S Waker, 7 september 2009. (Foto: Karel Balten (KLPD))

Binnenslepen Den Helder. (Foto: Bemanning Kustwachtvliegtuig) Binnen brengen van de Waker in Den Helder, 8 september 2009. (Foto vanuit Kustwacht-vliegtuig)

Machinekamer: (Foto: Afd. Voorlichting Kustwachtcentrum, Peter Verburg)
Schade aan bakboords hoofdmotor, waar de brand begon. (Foto: Afd. Voorlichting Kustwachtcentrum, Peter Verburg)

Lierkamer (Foto: Afd. Voorlichting Kustwachtcentrum, Peter Verburg) Schade in de lierkamer. (Foto: Afd. Voorlichting Kustwachtcentrum, Peter Verburg)