VU medisch centrum

Met preventie meer gezondheidswinst tegen lagere zorgkosten

29 oktober 2009

Elk jaar worden in Nederland 740.000 mensen getroffen door een depressie. Dit kost de samenleving jaarlijks 660 miljoen euro aan zorgkosten plus ruim 950 miljoen euro door ziekteverzuim. Het RIVM houdt er rekening mee dat de zorgkosten door depressies in 2020 met 59% stijgen ten opzichte van 2005. De beste manier om deze kosten te beperken is meer aandacht voor preventie van depressies. Dit stelt prof. dr. Filip Smit in zijn oratie die hij uitspreekt bij de aanvaarding van zijn leerstoel Evidence-based public mental health.

Omdat het zorgsysteem de zorg nu al nauwelijks aankan en in tijden van crisis en bezuinigingen de uitgaven niet kunnen blijven stijgen, zoekt Smit de oplossing in het beter managen van de zorg bij depressies. Uit diverse studies blijkt dat met preventieve interventies de kans op een depressie met twintig á dertig procent afneemt. Dit kan ondermeer door interactieve zelfhulp via het internet; dit soort e-mental health is verhoudingsgewijs goedkoop en kan aan veel mensen worden geboden. Daarnaast is het voorkomen van zogenaamde 'draaideurpatienten' van belang. Bij depressies is er vaak sprake van recidief en investeren in terugvalpreventie kan dus veel gezondheidswinst opleveren.

Filip Smit wil als bijzonder hoogleraar van deze nieuwe leerstoel vooral verder onderzoeken hoe (terugval)preventie kan bijdragen aan het optimaliseren van de zorg. Dat dit een gezamenlijke taak is van de zorggebruikers, zorgaanbieders en zorgfinanciers staat volgens Smit buiten kijf.