Groen!

Rustige vastheid van Yves Leterme zal crisis in Oost-Congo niet oplossen

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 28 oktober 2009 in "Internationaal"

In Oost-Congo bestrijdt het Congolese leger, met de steun van de VN-macht MONUC, de Rwandese Hutu-rebellen van het FDLR. Onlangs trok een internationale coalitie van NGOâs aan de alarmbel. Het is absoluut nodig dat er een oplossing komt voor de aanwezigheid van die rebellen om tot een duurzame oplossing te komen voor de instabiliteit in Oost-Congo.

Maar de manier waarop het nu gebeurt, leidt tot een onaanvaardbare hoge tol voor de burgerbevolking en dat zonder uitzicht op een oplossing voor het FDLR-probleem. Met name de rol van het Congolese leger FARDC is problematisch. Niet alleen de rebellen, maar ook de Congolese regeringssoldaten maken zich schuldig aan moordpartijen, verkrachtingen en het platbranden van dorpen. De MONUC, die toch in de eerste plaats de burgerbevolking zou moeten beschermen, wordt meegesleurd in een heilloze strategie die ertoe kan leiden dat de humanitaire catastrofe nog groter wordt en de internationale gemeenschap volledig gediscrediteerd kan worden.

Er zijn enkele beperkte successen in de strijd tegen de rebellen, maar de menselijke kost daarvan bij de burgerbevolking is onaanvaardbaar hoog en werkt contraproductief. Een lugubere vergelijking maakt veel duidelijk: voor elke FDLR-strijder die sinds het begin van de operatie ontwapend is, werd er 1 burger vermoord, werden er 7 verkracht en sloegen er 900 op de vlucht.

België deelt geschiedenis met Congo, onderhoudt bilaterale betrekkingen met het land en is ook betrokken bij de MONUC. Ons land en zijn Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme heeft met andere woorden een belangrijke stem in het debat. De discussie in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken eerder deze week was echter teleurstellend. Geconfronteerd met de gruweldaden van het Congolese leger, de humanitaire crisis in de regio en de discutabele betrokkenheid van de MONUC, bleef Yves Leterme de huidige strategie verdedigen. Uiteraard kan België de crisis in Oost-Congo niet oplossen, maar de groenen vinden wel dat minister Leterme te weinig zin voor kritische reflexie aan de dag legt. Er is nood aan een strategiewissel, wat ook gevraagd wordt door de bevolking ter plekke. De contouren van zo'n bredere strategie bestaan volgens ons uit de volgende elementen:

1. Minister Leterme verklaarde reeds voorstander te zijn van de versterking van de VN-missie MONUC en van de voortzetting van Kimya II, de Congolese militaire operatie tegen de rebellen. Groen! is van mening dat het niet de eerste taak is van de MONUC om de militaire operatie Kimya II tegen de rebellen mee te voeren, zeker niet gezien de rapporten over het gedrag van het Congolese leger op het terrein. Voedsel, transport en medische hulp verlenen aan een leger dat burgers vermoordt, verkracht en dorpen platbrandt is onaanvaardbaar. Het mandaat en de opdrachten van de MONUC moeten volgens ons aangepast worden zodat er meer aandacht naar de bescherming van de burgerbevolking gaat, tegen mensenrechtenschendingen zowel van de rebellen als van het Congolese regeringsleger.

2. Geen nieuwe militaire samenwerking tussen België en Congo. Tot voor kort leidde België een bataljon Congolese soldaten op. Voor Groen! kan er geen sprake zijn van verdere samenwerking met het Congolees leger in een context van grove oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.

3. Eind 2009 loopt het huidige mandaat van de MONUC ten einde. Het kan voor Groen! geen optie zijn om in de huidige omstandigheden de MONUC te laten uitdoven en rechtstreekse steun en opleiding te voorzien voor de FARDC. Daarom zijn we voorstander van een verlenging van het MONUC-mandaat.

4. De versterking van de MONUC is een werk van lange adem. In november 2008 werden 3.000 extra manschappen toegezegd, maar deze zijn nog altijd niet volledig ontplooid. Het is nu nog altijd wachten op de logistieke en militaire toezeggingen vanwege bepaalde landen. We zijn er voorstander van dat België meer middelen zou investeren in de MONUC ter bescherming van de burgerbevolking. In dit verband kan overwogen worden om sommige bestaande engagementen in Afghanistan daarvoor af te bouwen. Liever investeren in belangrijke humanitaire opdrachten dan in zinloze oorlogsstrategieën in Afghanistan. Welke keuze maakt Minister Yves Leterme?

5. Een militaire operatie op zich kan geen antwoord bieden op complexe politieke en economische vragen. Er is diplomatieke druk nodig op de Congolese president Kabila en zijn ambtgenoot Kagame. Zo moet de Congolese overheid een nultolerantie voeren ten opzichte van de mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden van het regeringsleger. Verder is er volgens experts wel degelijk een potentieel op een politiek onderhandelde oplossing en de vreedzame terugkeer van de FDLR naar Rwanda. Rwanda kan hierbij een rol spelen.
De crisis in Oost-Congo behoeft geen rustige vastheid, maar de politieke moed om de gang van zaken kritisch te bekijken en te corrigeren. Want we delen, mogen we hopen, hetzelfde doel: het beëindigen van het humanitaire drama en het bieden van enig politiek stabiel perspectief. Maar dat lukt niet vanzelf.

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger