Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Reactie op CPB-notitie houdbaarheids- maatregelen curatieve zorg

Reactie op CPB-notitie houdbaarheids- maatregelen curatieve zorg

Kamerstuk, 29 oktober 2009

Der Staten-Generaal

FEZ-CB-U-2959466

29 oktober 2009
Betreft reactie op CPB-notitie houdbaarheidsmaatregelen curatieve zorg

Geachte voorzitter,
Op verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport doe ik u hierbij, ruim voor de behandeling en het begrotingsonderzoekvan de VWS-begroting 2010, mijn reactie op de CPB-notitie `houdbaarheidsmaatregelen curatieve zorg toekomen'.

In het Aanvullend beleidsakkoord heeft het kabinet afgesproken dat een bijdrage aan de houdbaarheidsopgave door doelmatigheidsmaatregelen in de curatieve zorg zal worden uitgewerkt. Uitgangspunt bij deze maatregelen is dat de werking van het zorgstelsel verbetert op een manier die niet leidt tot minder zorg of hogere lasten voor de burger. De maatregelen moeten leiden tot een een betere kwaliteit tegen lagere kosten.

In interdepartementaal verband is onder andere onderzocht hoe een onnodig beroep op dure behandelingen kan worden tegengegaan, samenwerking tussen disciplines in de zorg kan worden gestimuleerd, de groei van prijzen en inkomens in de zorg kan worden gematigd en het volume kan worden beheerst.

Het pakket maatregelen was medio dit jaar voldoende uitgewerkt om het op ambtelijk niveau voor toetsing aan het CPB voor te leggen. Het CPB heeft in zijn notitie van 15 september een kritische doorlichting gepresenteerd waar ik zeer erkentelijk voor ben. Kort gezegd verwacht het CPB positieve effecten op de kwaliteit en cliënttevredenheid, maar is het de vraag in welke mate ook een budgettaire bijdrage aan de houdbaarheidsdoelstelling mag worden verwacht. Het CPB geeft aan de ambtelijk geraamde opbrengst niet op voorhand plausibel te achten en gaat van een lagere opbrengst uit. Het CPB geeft daarbij echter ook de beperking van de eigen ramingsmogelijkheden aan. De voorstellen impliceren immers een stelselwijziging met opbrengsten die notoir moeilijk te ramen zijn.

Op basis van de notitie van het CPB is nu de verdere uitwerking van de maatregelen ter hand genomen. Zoals in de Miljoenennota aangegeven zal ik u in december informeren over de definitieve vormgeving van de maatregelen en de te verwachten houdbaarheidsbijdrage. Tevens kunt u dan de uitwerking van de maatregelen op het gebied van de zorgtoeslag tegemoet zien. De maatvoering bij de zorgtoeslagmaatregelen zal zijn afgestemd op de opbrengst van de doelmatigheidsmaatregelen in de curatieve zorg. De maatregelen in de zorgtoeslag moeten ingaan per 2011.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink