Ingezonden persbericht


Sleutelgebieden: kennis en markt

Continu investeren en duurzaam samenwerken

Persbericht, 29 oktober 2009

"We zijn een heel eind op de goede weg, maar we moeten de continuïteit in onze investeringen in kennis en in onze manier van samenwerken veel beter waarborgen, nieuwe verbindingen initiëren, veel beter samen optrekken en wat we aan de samenleving bijdragen overtuigender zichtbaar maken." Aldus Robbert Dijkgraaf, President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en lid van het Innovatieplatform, in zijn samenvatting aan het einde van de jaarlijkse AcTI-nl Innovatieconferentie.

Dit jaar richtte de Innovatieconferentie van de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI-nl) die op donderdag 29 oktober plaatsvond in Den Haag, zich op de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven, een van de prioriteiten van de Kennisinvesteringsagenda (KIA), een initiatief van het Innovatieplatform.

Jan Mengelers, voorzitter TNO Raad van Bestuur, en Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft, riepen op tot gezamenlijke actie van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid in Nederland. Het doel is continue investering in R&D en duurzame samenwerking tussen alle partners in de sleutelgebieden om hiermee het innovatieve vermogen in Nederland significant te verhogen. Dit om de economische groei en werkgelegenheid in Nederland verder aan te jagen. Tijdens de conferentie werd o.a. door Danone, FutureChemistry een aantal succesvolle voorbeelden van winstgevende innovaties en ondernemerschap toegelicht. Ook diverse andere aansprekende voorbeelden uit de Sleutelgebieden passeerden de revue.

Den Haag, 29 oktober 2009, - Dijkgraaf, Mengelers en Van den Berg spraken tijdens de jaarlijkse Innovatieconferentie van de Netherlands Academy of Technology and Innovation( AcTI-nl), dit jaar gericht op continue investering in R&D uitgaven en duurzame samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Robbert Dijkgraaf stelde nadrukkelijk dat de verbinding tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen meer is dan toevallig samenwerken. Belangrijke ingrediënten van succes voor het investeren op lange termijn zijn het initiëren van verbindingen tussen partijen, het samen optrekken van partijen en gedane investeringen profileren en zichtbaar maken. Om voldoende continuïteit te brengen in investeringen en samenwerkingsverbanden is meer nodig dan een 4 jarige funding horizon waar nu meestal sprake van is.

Jan Mengelers ging in op de te onderscheiden rollen van universiteiten, de Grote Technologische Instituten (GTI's) en het bedrijfsleven. De universiteiten moeten excelleren in onderzoek en onderwijs, de GTI's moeten uitblinken in het valoriseren van kennis en bedrijven moeten vervolgens innoveren met die gevaloriseerde kennis. Mengelers riep zijn collega's van de grote kennisinstellingen op om op korte termijn van gedachten te wisselen over een krachtenbundeling van het toepassingsgerichte onderzoek. Dit is nodig om efficiënt en effectief antwoorden te vinden voor de grote uitdagingen voor de komende decennia. TNO en de Grote Technologische Instituten moeten hiertoe een nieuw coöperatief verband smeden waarbij het versterken van complementariteit en het vermijden van overlap voorop staat. Ook pleitte hij voor een bundeling van het beheer van de grote nationale faciliteiten en een bundeling van de octrooiportefeuille.

Dirk Jan van den Berg riep op de gezamenlijke aanpak van de 3 technische universiteiten in Nederland (Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente) veel meer te richten op inhoud dan op structuren. De drie TU's werken aan een voorstel om de drie technische universiteiten en de GTI's dichter bij elkaar te brengen naar Deense voorbeeld. Het tweede element van het voorstel van de drie TU's is de creatie van een apart budgettair kader voor de technologiesector (3TU's en GTI's) in Nederland volgens het Zwitserse model. Bovendien is het noodzakelijk een grote kritische massa te vormen richting Brussel, waar belangrijke nieuwe ontwikkelingen aan de gang zijn. Ook moeten we beter kijken naar buitenlandse voorbeelden, bijvoorbeeld naar de Technische Universiteit van Zürich (ETH), waar de engineering sciences, cruciaal in een dynamisch innovatiesysteem, de nodige aandacht en groei krijgen. TU Delft wil zich meer naar maatschappelijke en economische thema's organiseren.

Tijdens de conferentie is een aantal geslaagde voorbeelden van samenwerking die winstgevende innovaties voortbrengen en ondernemingsschap stimuleren naar voren gebracht.

Danone. Volgens Wim van Gelder, Senior Vice President Danone, heeft de sleutelgebiedenaanpak geholpen bij de keuze om Danone R&D in Nederland te vestigen. Van belang was de beschikbaarheid van toponderzoekers in Nederland en goede vestigingscondities. Nauwe betrokkenheid van de overheid tot op hoog niveau heeft bijgedragen aan de keuze voor Nederland. "Tot slot wisten we de Fransen er van te overtuigen dat het Topinstituut Food & Nutrition een waardevolle partner kan worden voor de grootste Danone divisie, Dairy products.

De vermaardheid van het Nederlandse voedingsonderzoek is hen zeer wel bekend".

Wel stelt Wim van Gelder dat de snelheid waarmee we strategische samenwerking tot stand brengen, significant moet worden verhoogd met als benchmark de USA.

FutureChemistry. FutureChemistry is een high technology spin off bedrijf van de Radboud Universiteit Nijmegen, dat ontstaan is door de behoefte aan uitwisseling van fundamentele kennis tussen bedrijfsleven en universiteit. Door op deze behoefte in te spelen ontstaat een multiplier voor beide partijen. Floris Rutjes, hoogleraar en oprichter van Future Chemistry stelt dat de kennis aanwezig is, maar het waarde toekennen aan deze kennis blijft een grote uitdaging. Bovendien dient financiering van spin-offs met subsidies voor nieuwe technologieontwikkeling veel ruimer ter beschikking te komen.

In een tweeluik met deze Innovatieconferentie, is op het jaarlijkse evenement van het Innovatieplatform 2 december aanstaande het vertrekpunt versterking van de kennisbasis. Het evenement getiteld 'Vrienden van wetenschap' heeft als doel wetenschap hoger op de politieke agenda en beter zichtbaar in de samenleving te krijgen.

De verbetering van het innovatieklimaat in Nederland is een van de centrale doelstellingen van de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI-nl). Met de innovatieconferenties zet AcTI-nl zet zich in om met bedrijven, kennisinstellingen en overheid tot afspraken te komen om het innovatievermogen van Nederland te verbeteren. Jaarlijkse Innovatieconferenties, die sinds 2003 worden georganiseerd, dragen daar aan bij.



Ingezonden persbericht