Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

29 oktober 2009, 16.01 uur

Nederlandse mariniers patrouilleren door Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie Een aantal leden van de Vaste Kamercommissie Defensie heeft de afgelopen dagen Uruzgan bezocht. De commissie bracht ook een bezoek aan generaal Stanley McChrystal, de Amerikaanse ISAF commandant, in Kabul.

De delegatie bestond uit de voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD), Agnes Kant (SP), Angelien Eijsink (PvdA), Maarten Haverkamp (CDA), Hero Brinkman (PVV) en Atzo Nicolaï (VVD). In Tarin Kowt spraken de Kamerleden in de residentie van de gouverneur met leden van het provinciale bestuur en gouverneur Assadullah Hamdam. Ook bezochten zij het kantoor van de VN-hulporganisatie UNAMA. Het bezoek werd afgesloten met een wandeling door de provinciehoofdstad.

Bezoek van de Vaste Kamercommissie van Defensie aan het UNAMA-kantoor in Tarin Kowt. - Foto: ministerie van Defensie

In Chora liep de delegatie samen met militairen van de Battlegroup een patrouille van anderhalf uur. Daarbij was weer volop gelegenheid om met de lokale bevolking in contact te treden. Er is ook gesproken met de District Chief van Chora, Mohammed Daoud. Daarnaast namen de leden uitgebreid de tijd om te spreken met militairen en burgers over hun taken in Uruzgan. Op Kandahar Airfield en was er een gesprek met generaal-majoor Mart de Kruif, de scheidend commandant van het Regional Command South, over de algemene veiligheidssituatie in het zuiden van Afghanistan.

Intensieve patrouilles

In het westelijk deel van de Tangivallei nabij Deh Rawod zijn deze week intensievere patrouilles uitgevoerd door de Battlegroup van de TFU in combinatie met militairen van de Afghan National Army (ANA). Dit nadat vanuit het gebied signalen waren gekomen waaruit bleek dat opstandelingen probeerden om invloed te winnen.

De patrouilles moesten de aanwezigheid van ISAF en ANA zowel overdag als ´s nachts zichtbaar maken, om zo het vertrouwen van de lokale bevolking te behouden. In het kader daarvan vonden ook gesprekken plaats met lokale leiders. Tijdens deze patrouilles deden zich geen incidenten voor.

Veiligheidsplan verkiezingen

Tijdens een patrouille worden de voeten nat (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

De belangrijkste Afghaanse leiders in Uruzgan hebben in het PRT-huis op Kamp Holland een overleg gehouden om het veiligheidsplan rondom de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 november a.s. te bespreken. Dit plan heeft dezelfde uitgangsprincipes als het plan dat tijdens de eerste ronde prima heeft gefunctioneerd. Net als toen zijn ook nu de Afghaanse veiligheidsdiensten zelf primair verantwoordelijk voor de beveiliging rondom de verkiezingen. ISAF verleent daarbij ondersteuning waar nodig.

Ook op andere gebieden zijn de voorbereidingen voor de verkiezingen inmiddels weer in volle gang. Zo zijn de verschillende verkiezingsmaterialen aangekomen op Kamp Holland om van daaruit verder door de provincie te worden verspreid.

Boks-clinics

Afgelopen week is Defensie Topsporter Hüsnü Koçabas teruggekomen uit Afghanistan. De wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee heeft in het uitzendgebied boks-clinics gegeven aan zijn Defensiecollega's.

Bokser Koçabas in Afghanistan * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 21 oktober 2009 | wmv | 04:25 | 14.9 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 21 oktober 2009 | mp4 | 04:25 | 15.3 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 21 oktober 2009 | 3gp | 04:25 | 2.6 MB * Uitgeschreven tekst Defensie Topsporter Koçabas heeft in Afghanistan boks-clinics gegeven aan zijn collega's.

Opleidingen voor vrouwen

De Afghan Woman Business Federation is na een eerder bezoek aan Uruzgan in mei nu bezig met de realisatie van een kantoor in Tarin Kowt. Bedoeling is dat hier vrouwen worden opgeleid in moderne handwerktechnieken en de wijze waarop hun producten kunnen worden verkocht. Tijdens recente vrouwenshura´s in de provincie werd meermalen aangedrongen op dergelijke initiatieven.

Geïmproviseerde explosieven

Nabij Combat Outpost Tabar in het westelijk Deh Rashangebied deed zich op maandag 19 oktober een explosie voor. Een eenheid van de TFU nam een wegrijdend voertuig waar vanaf de plek van de explosie, en trof in een nabijgelegen quala een zwaargewonde man aan die later aan zijn verwondingen overleed. De lokale bevolking gaf aan de overleden man niet te kennen, wat erop wijst dat het hierbij gaat om de legger van een geïmproviseerd explosief die door voortijdige detonatie daarvan is omgekomen. Het lichaam van de omgekomen man is overgedragen aan de Afghaanse politie.

Daarnaast werden afgelopen week in verschillende delen van Uruzgan opnieuw geïmproviseerde explosieven opgespoord en onschadelijk gemaakt. In de omgeving van Chora reed een voertuig van de TFU op een geïmproviseerd explosief. Daarbij vielen geen slachtoffers, en het voertuig kon op eigen gelegenheid terugkeren naar Forward Operating BaseMirwais. Tevens losten TFU-militairen afgelopen week enkele malen een waarschuwingsschot nadat bestuurders van voertuigen stopsignalen negeerden.

Operatie Atalanta - Somalië

De stuurloos ronddobberende skiff met aan boord 43 mannen, vrouwen en kinderen. - Foto: ministerie van Defensie

Hr. Ms. Evertsen heeft 43 mannen, vrouwen en kinderen van een stuurloos drijvende skiff gered in de Golf van Aden. De mensen waren op weg van Somalië naar Jemen toen zij te kampen kregen met motorpech. Vanwege de toenemende wind, de hoge golven en de kans op kapseizen nam het fregat de Somaliërs aan boord. In overleg met Jemenitische autoriteiten wordt gezocht naar een oplossing voor de opvang van deze mensen.

SSR - Burundi

Het voltallige geniedetachement `Task Force Burundi Engineers' hier nog op Base Sambi waar ze 2 maanden vertoefden. - Foto: ministerie van Defensie

De Genie-eenheid in de Burundese hoofdstad Bujumbura heeft zaterdag 24 oktober middels een ceremonie het wederopbouwproject afgesloten. De ceremonie bestond uit een informeel gedeelte, waarin gevoetbald werd tegen een elftal van het Burundese leger, waarna tijdens een gezamenlijke barbecue verschillende speeches werden gehouden. De belangrijkste doelstelling van het project, het overbrengen van specialistische kennis op Burundese genisten, is ruimschoots gehaald. Daarnaast werd meegewerkt aan een aantal bouwprojecten op kazernes in de hoofdstad.

Nationale inzet

Een F-16 jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is op verzoek van het Ministerie van Justitie ingezet voor een vermissingszaak. Met behulp van boordcamera´s werd een gebied in de omgeving van Arnhem in beeld gebracht.

Een Lynx-helikopter van Hr. Ms. Amsterdam, het stationsschip van de Koninklijke Marine, heeft op donderdag 22 oktober assistentie geboden nadat een klein commercieel vliegtuig voor de kust van Bonaire te water raakte. Het toestel was met 10 inzittenden op weg van Curaçao naar Bonaire. Net voor aankomst viel vermoedelijk een motor uit en moest het toestel een noodlanding maken op het water. De 9 passagiers hebben het ongeluk overleefd en raakten slechts lichtgewond. De piloot heeft de crash vermoedelijk niet overleefd.

De onderschepte go-fast met aan boord 1000 kilo drugs. - Foto: ministerie van Defensie

Op dinsdag 20 oktober heeft de Lynx-helikopter van marinefregat Hr. Ms. Van Speijk een drugstransport in het Caribische gebied onderschept. Hierbij is ongeveer 1000 kilogram drugs aangetroffen.

De afgelopen week voerden verschillende Defensiehelikopters een zestal patiëntenvluchten uit vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen in Sneek, Leeuwarden en Groningen.