Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z17659

Datum 29 oktober 2009
Betreft Lijst van vragen van het Lid Pechtold over geldgebrek van botanische tuinen

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het Kamerlid Pechtold van uw Kamer inzake geldgebrek van botanische tuinen

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z17659.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 2 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Pechtold van Datum de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs,

Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 30 september kenmerk Onze referentie 2009Z17659) HO&S/CBV/158722


1
Bent u bekend met het bericht dat steeds meer universiteiten hun botanische tuinen sluiten wegens geldgebrek? 1)

Ja.


2
Is bekend hoeveel de verschillende universiteiten tekort komen op hun begroting om hun botanische tuinen open te houden?

De universiteiten ontvangen van het Rijk elk jaar een bijdrage. Van dat geld moeten zij onderwijs en onderzoek verzorgen met alles wat daarvoor nodig is. De onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe zij dit geld inzetten. Ik speel in het besluitvormingsproces geen rol en heb geen zicht op de afwegingen die het instellingsbestuur daarbij maakt. Mij is niet bekend hoeveel de verschillende universiteiten op hun begroting tekort komen om botanische tuinen open te houden.


3
Heeft er overleg plaatsgevonden met universiteiten over de mogelijke sluiting van de botanische tuinen? Zo ja, wat is de uitkomst van die gesprekken? Zo nee, bent u voornemens dit te gaan doen?

Er heeft geen overleg plaatsgevonden met universiteiten over de mogelijke sluiting van botanische tuinen en een gesprek is ook niet voorzien.


4
Bent u van mening dat de botanische tuinen niet meer relevant zijn voor het doen van onderzoek en daarmee hun wetenschappelijke functie hebben verloren? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Nee, dat vind ik niet, maar besluitvorming daarover is door de wetgever neergelegd bij het college van bestuur van de universiteit.


5
Bent u van mening dat de botanische tuinen een belangrijk `visitekaartje' zijn voor universiteiten om kennisoverdracht naar een groot publiek te bewerkstelligen? Vindt u het belangrijk dat dit cultureel en natuurhistorisch erfgoed toegankelijk blijft voor een groot publiek?

Ja, maar besluitvorming of dit ook daadwerkelijk zo blijft is door de wetgever neergelegd bij het college van bestuur van de universiteit.


1) NOS Journaal, 26 september 2009

Pagina 2 van 2