Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

152738 Uw brief van 26 juli 2009 Datum 1 0 SEP. 2009
Betreft Uitgeloot voor studie geneeskunde
Geachte heer Van de Wardt,
Dank voor uw brief van 23 juli 2009 en uwe-mail van 29 juli 2009. U schrijft dat u voor de derde keer bent uitgeloot voor de studie geneeskunde. U bent erg gemotiveerd om de studie te volgen en het maakt u machteloos dat u niet aan de studie kan beginnen. Het lotingsysteem vindt u oneerlijk omdat er mensen worden ingeloot die niet zo gemotiveerd zijn als u. Om die reden vraagt u of ik iets aan de,volgens u, oneerlijke loting kan doen. Ik kan uw teleurstelling heel goed begrijpen. Dit jaar hebben bijna 8000 belangstellenden zich voor de studie geneeskunde aangemeld. Er zijn echter maar 2754 plaatsen. Er moeten dus een heleboel gekwalificeerde én gemotiveerde kandidaten worden afgewezen. Bij de loting om de numerusfixusplaatsen gaat het om een keuze tussen kandidaten die allemaal volledig gekwalificeerd zijn voor de betreffende studie. Zeer veel van hen willen de studie erg graag volgen om later als arts te kunnen werken. Ik heb overigens meer reacties gehad van jonge mensen zoals u die graag geneeskunde willen studeren en zijn uitgeloot en die het niet eens zijn met het lotingsysteem.
Er zijn de afgelopen jaren goede adviezen door adviescommissies uitgebracht over het lotingsysteem. Daarnaast heb ik ook overleg gehad met de medische faculteiten over het nut van de begrenzing van het aantal herkansingen. Ik zal laten onderzoeken of het nog zinvol is om grenzen aan de herkansingen te stellen. Tevens heb ik mij voorgenomen om de mogelijkheden voor instellingen om decentraal te selecteren bij numerus fixus opleidingen te verruimen tot 100% onder aftrek van het aantal directe plaatsingen op basis van gemiddeld eindexamencijfer van acht of hoger. Als de medische faculteiten van de aldus gecreëerde mogelijkheid gebruik maken dan hoeft de loting als selectiemethode niet meer te worden toegepast. Op korte termijn dien ik een wetsvoorstel hierover in.
Pagina 1 van 2




Ik kan over uw persoonlijke situatie als minister geen beslissing nemen. Als u Datum vindt dat u in bijzondere omstandigheden verkeert kunt u een beroep doen op de hardheidsclausule. De informatie daarover staat op de website van de IB-groep; Onze referentie www.ib-groep.nl. 152738 Ik wens u verder succes met uw studie.

Met vriendelijke groett
de minister van OnderwijSt Cultuur en Wetenschap,
dr, Ronaid H.A. Plasterk

Pagina 2 van 2