Gemeente Wassenaar

Voordracht inpassing Rijnlandroute

door wethouder Verkeer en Vervoer gemeente Zoeterwoude, Sjaak Stuijt.

De eindrapportage van de Integrale Benadering die we hebben ontvangen geeft zonder een expliciet standpunt in te nemen, een goed overzicht van tracémogelijkheden van de RijnlandRoute. Wij als colleges van de B&W van de drie zuidelijke gemeenten: Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude zien realisatie van de RijnlandRoute als een majeure ingreep in ons landschap.

Op dit moment staat er in de rapportage nog een maaiveldvariant als de goedkoopste. Als Zoeterwoude (Weids, Groen en Ondernemend) vinden wij dat de aansluiting RijnlandRoute onder de A4 door, zou moeten worden gerealiseerd, zonder ingreep in Het Groene Hart. De Meerburgerwatering blijft dan ongeschonden. Ons inziens zou dit mogelijk moeten zijn. Voorschoten wenst een volledige ondertunneling van de RijnLandRoute. Alleen op die manier wordt voorkomen dat de woonkern in tweeën wordt gesplitst en de woonomgeving wordt aangetast door verstorend geluid en vuile lucht. Een volledige ondertunneling maakt een aansluiting op de Voorschoterweg niet mogelijk, wat betekent dat ook landgoed Berbice gespaard blijft. Dit landgoed blijft dan liggen in een open verbinding vanaf Het Groene Hart naar het Hollandse Duin- en Landschapgebied. De gemeente Wassenaar is van mening dat Maaldrift een andere oplossing verdient, welk het landschap als geheel, middels een ecoduct in stand houdt. Een volledige aansluiting bij Maaldrift is daarom niet gepast. Wassenaar heeft daar een duidelijke voorkeursvariant voor. Overigens wordt dit ondersteund door de functionele Provinciale Ecologische Hoofdstructuur en provinciale begrotingsplannen ter verbetering van de landschapskwaliteit.

De gebieden waarin het gepresenteerde tracé is geprojecteerd, zijn voor de regio bijzonder waardevol. Deze zone vormt de enige en laatste mogelijkheid om een robuuste ecologische en landschappelijke verbinding te behouden tussen het Hollandse Duingebied en Het Groene Hart. (Een molen als de "Zelden van Passe" uit 1642, met zijn zichtlijnen vanuit Berbice, kan hierbij als icoon worden beschouwd). Het projecteren van een aansluiting van de RijnlandRoute op het lokale wegennet van Voorschoten in de directe nabijheid van cultureel erfgoed in Het Groene Hart, is daarmee rechtstreeks in strijd. Mede daarom heeft de rijksoverheid deze zone omarmd met aanwijzing tot Rijksbufferzone. Ook op Zuidvleugelniveau wordt de kwaliteit van deze zone onderkend en vormt het gebied Duin, Horst en Weide een van de speerpunten van de gebiedsagenda, waaronder een recreatiefunctie. Een exponent is tevens het nationale snelwegpanorama van de A4. Onomkeerbare aantasting van deze kwaliteiten zal het draagvlak voor de voorstellen, bij zowel onze drie gemeenteraden, als bij maatschappelijke organisaties en bevolking teniet doen.

Voor de volledigheid wil ik stellen dat de huidige verkeersproblematiek in de regio door ons als gemeenten niet ontkend wordt. Echter, wij blijven van mening dat met een beperkt aantal no-regret maatregelen een belangrijke eerste aanzet kan worden gegeven in de oplossing van de meest pregnante problemen, wellicht clustergewijs. Gelijktijdig kan dan een ruimere belangenafweging plaatsvinden zodat de bestaande woonomgeving, in samenhang met de natuurlijke, ecologische en cultuurhistorische waarden, betrokken wordt in de verdere oordeelsvorming.

Ons inziens zijn er voldoende ingrediënten om in gezamenlijkheid naar oplossingen te zoeken die meer recht doen aan de groene (ecologische, landschappelijke) ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten van onze gebieden. Daarom zoeken we naar behoud en versterking van gebiedskarakteristieken die ons inziens noodzakelijk zijn, om de inwoners van de regio een kwalitatiefrijke leefomgeving, zijnde een omgeving van hoge kwaliteit, te blijven bieden.

Beste Asje van Dijk, we bewonderen je drijfveren en ondersteunen je inzet voor de Rijnlandroute. Wij roepen de statenleden dan ook op, jou met een kwaliteitsoplossing naar minister Eurlings te sturen. Echter om in jouw termen van onze filosoof Johan Cruijff te spreken; "Als je ergens niet bent, ...ben je óf te vroeg, ... óf te laat". Laten we daarom tegen jou zeggen; "Wij zijn nu op tijd, ... om kwaliteit te vragen. Een kwaliteit benodigd voor de leefomgeving van komende generaties. Het is dan ook aan jou om die bal erin te schieten bij de minister". We moedigen je hiertoe graag aan.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl