GroenLinks

Wespennest Machangulo: GroenLinks wil spoeddebat

29 oktober 2009

GroenLinks eist opheldering over de mogelijke belangenverstrengeling tussen het kroonprinselijk vastgoedproject en de voorzitter van de beheersstichting. Uit onderzoek van het NRC Handelsblad blijkt dat de voorzitter van de beheersstichting zelf participeert in het vastgoedproject. Daarmee komt de volstrekte autonomie van de stichting, die was bedoeld om afstand te creëren tussen de kroonprins en het project, te vervallen. De bestuursvoorzitter en de kroonprins blijken immers nu dezelfde belangen te delen. GroenLinks wil inzage in alle stukken die te maken hebben met het kroonprinselijke vastgoedproject Machangulo.

Van Gent: De beheersstichting begint inmiddels op een schijnconstructie te lijken en mijn voorspelling dat de minister president hierover vaak op het matje zou worden geroepen wordt bewaarheid. GroenLinks wil volgende week een spoeddebat en wil inzage in alle, op de stichting betrekking hebbende stukken. Ook wil GroenLinks antwoord op de afgelopen dinsdag gestelde vragen en de aanvullende vragen die zij zojuist heeft gesteld.

Ineke van Gent

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister president, de minister van Algemene Zaken over de betrokkenheid van de kroonprins in het vastgoedproject Machangulo, in aanvulling op eerdere vragen


1. Herinnert u zich mijn eerdere schriftelijke vragen d.d 27 oktober 2009?


2. Klopt het dat de bestuursvoorzitter van de stichting die afstand moet creëren tussen kroonprins Willem-Alexander en zijn investering in een Mozambikaans vastgoedproject zelf ook in het vakantieproject blijkt te beleggen ?


3. Bent u met mij van mening dat hierdoor de beoogde afstand tussen de stichting en de kroonprins komt te vervallen en dat er geen volstrekte autonomie van de stichting meer bestaat nu verwacht mag worden dat de bestuursvoorzitter zijn belang in het vastgoedproject, dus integraal ook het belang van de kroonprins daarbij, zal behartigen?


4. Op welk moment raakte u bekend met de participatie van deze bestuursvoorzitter in het project? Was dat vóór of na de benoeming tot bestuursvoorzitter?


5. Bent u bereid om deze en mijn eerdere vragen omtrent Machangulo van 27 oktober jl. vóór dinsdag 3 november 12 uur a.s. te beantwoorden en de Kamer alle stukken, zoals de oprichtingsakte, de statuten en de beschikbare vergadernotulen van deze stichting toe te sturen?V

oor de vragen die eerder week gesteld zijn zie: http://groenlinks.nl/node/31343

Den Haag, 29 oktober 2009