Ingezonden persbericht


Persbericht

29 oktober 2009

JH.2009.0198

Artikel Agrarisch Dagblad stelt behoud van Bollenstreek ter discussie

LTO Noord en KAVB: Greenport Bollenstreek verdwijnt niet

LTO Noord en KAVB (Koninklijke algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) zijn verbaasd over een artikel in het Agrarisch Dagblad waarin ten onrechte wordt gesteld dat de Greenport Bollenstreek is gedoemd te verdwijnen. Het rapport van Grontmij wordt als bron bij het artikel genoemd. Maar volgens LTO Noord afdeling Duin en Bollenstreek en de KAVB heeft de krant het rapport blijkbaar niet goed gelezen. Volgens hen is er geen sprake van dat de Greenport Bollenstreek zal verdwijnen.

Afdeling Duin en Bollenstreek van LTO Noord neemt afstand van het artikel in het Agrarisch Dagblad waarin staat dat de Grontmij adviseert de Greenport Bollenstreek op te heffen. ,,Dat staat er absoluut niet in. Wel wordt een aanbeveling gedaan voor nader onderzoek naar het verplaatsen van de hyacintenteelt. Maar in de praktijk is dat nog lang niet zover'', aldus beleidsadviseur Antoine Willemsens van LTO Noord. De hyacintenteelt wordt door alle betrokkenen gezien als een van de pijlers van de Greenport Bollenstreek

Het rapport van Grontmij is gemaakt in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) om vier Greenports in de Randstad tegen het licht te houden. Mede om te onderzoeken of er nog ruimte is voor woningbouw in de Randstad. Het rapport bevestigt de unieke omstandigheden voor de hyacintenteelt in de Bollenstreek vanwege de kalkrijke zandgrond, de juiste klimatologische omstandigheden en specifieke waterhuishouding. Wellicht ingegeven door de opdrachtgevers concludeert Grontmij met een vraagteken: ".. of deze teelt uit de greenport verdwijnt, is sterk afhankelijk van de technische ontwikkeling van met name een kwalitatief goede hyacintenteelt. Tot die tijd is de hyacintenteelt primair afhankelijk van de greenport en zal de omvang niet substantieel afnemen".

Martien Zandwijk, bestuurder van KAVB en LTO Noord bestuurder in de Bollenstreek, reageert ondanks deze bevestiging wel bezorgd op het rapport. Vooral vanwege de aanbeveling de hyacintenteelt buiten de streek nader te onderzoeken. "Het wekt de indruk dat er een greenport tussenuit moet. Deze wens is geen nieuws. Maar het blijkt dat het ministerie van VROM, tegen het kabinetsbeleid in, blijft proberen de Bollenstreek open te breken".

Noot voor redacties

(

Ingezonden persbericht