Ministerie van Defensie

Hoge Amerikaanse onderscheiding voor luchtmachtkolonel

29 oktober 2009, 16.33 uur

Kolonel Jaap Reijling ontving woensdag de "Legion of Merit", de hoogste Amerikaanse onderscheiding, uit handen van de Amerikaanse ambassadeur mevrouw Fay Hartog Levin. Reijling viel deze eer te beurt vanwege zijn grote bijdrage aan de verbetering van de Amerikaans-Nederlandse betrekkingen op luchtmachtgebied. Uitreiking Legion of Merit aan kolonel Jaap Reijling

Slechts bij hoge uitzondering wordt de onderscheiding aan militaire officieren en politieke leiders van bondgenoten uitgereikt. Als dank en waardering voor uitzonderlijke prestaties en buitengewoon verdienstelijke inzet ter bevordering van de samenwerking op diverse niveaus tussen de 2 landen.

Toekenning

Oorkonde van de hoge Amerikaanse onderscheiding Legion of Merit

De toekenning aan Reijling hield verband met zijn functie als luchtmachtattaché op de Nederlandse Ambassade in Washington D.C. van juli 2004 tot en met juni 2008. In die periode heeft Reijling zich onderscheiden door zijn bijzonder doelmatige bijdrage aan de verbetering van de relatie op luchtmachtgebied.

Onderscheiden

Hij heeft onder meer meegewerkt aan de totstandkoming van de samenwerking in het Joint Strike Fighter project en de ISAF missie in Afghanistan. Ook organiseerde Reijling de eerste luchtmachtstafbesprekingen op generaalsniveau tussen de 2 landen. Daarnaast voerde hij overleg met leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden over de verplaatsing van de Nederlandse F-16 opleidingseenheid van Vliegbasis Volkel naar Springfield, Ohio. Tevens werd een begin gemaakt met de aanpassing van het personeels uitwisselingsprogramma tussen de 2 krijgsmachten.

De uitreiking vond plaats op de ambassade van de VS in Den Haag, in het bijzijn van de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Freek Meulman, de Amerikaanse Defensieattaché en familieleden van Reijling.

Jaap Reijling is op dit moment Chef Kabinet en daarnaast onderdeelscommandant van de Staf Commando Luchtstrijdkrachten.