Gemeente Breukelen


BAG-audit

Breukelen slaagt als eerste in de regio voor de BAG-audit

De gemeente Breukelen is regionaal de eerste en landelijk de 14e gemeente die voor de toelatingstoets van de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (Wet BAG) is geslaagd. Burgemeester Mik is blij dat een gemeente van de omvang van Breukelen dit zo snel voor elkaar heeft gekregen. Vooral omdat 95% van de gemeenten in Nederland nog hard bezig zijn met het op orde brengen van de opbouw en beheer van deze nieuwe wet.

Aanleiding voor de Wet BAG

In 2006 is onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VROM een start gemaakt met de Wet BAG. De bedoeling is dat deze basisregistratie de eigenaar wordt over alle authentiek gegevens van woonplaatsen, straatnamen, panden en huisnummers. Naast dat van deze objecten een aantal gegevens wordt bewaard, moet ook elk object ingetekend zijn in een digitale kaart (geometrie).

Goede scores

De heer Roeleveld, gegevensbeheerder/projectleider van de gemeente Breukelen is in september 2007 gestart met de implementatie van de BAG. De projectleider laat weten dat door de korte lijnen en goede interne samenwerking veel tijdwinst is gemaakt. "Vol vertrouwen zagen we de audit tegemoet. Terecht naar nu blijkt". Het auditrapport spreekt van een betrouwbare BAG en een zeer goed beschreven en werkende beheerorganisatie. Een goede score had de gemeente met de steekproeven. De auditor vroeg van tien adressen om het bouwdossier van het betreffende pand. Zelfs het meest `lastigste' dossier kon worden overhandigd, wat veel waardering opleverde van de auditor.

BAG of Bach?

Het is belangrijk dat er een landelijk basisregistratie komt voor adressen en gebouwen. Dat blijkt uit het volgende voorbeeld. In Breukelen ligt de Laan van Gunterstein. Maar volgens de gegevens van TNT en Google Maps bestaat er helemaal geen Laan van Gunterstein, maar wel een Laan van Guntherstein (met een "h"). Dat is heel verwarrend.

Ook de brandweer heeft veel profijt van de nieuwe wet. Zij kunnen bij een brandmelding meteen nuttige informatie ontvangen als `om welk gebouw(en) gaat het', `hoe staan ze ten opzichte van elkaar' en `wat is de functie van het gebouw' voordat ze het vuur gaan bestrijden.