Gemeente Edam-Volendam

Inzet narcoticahond in Edam-Volendam

Het gemeentebestuur van Edam-Volendam wil het gebruik van en de handel in drugs, met name in het uitgaansleven, terugdringen. Daartoe zijn dit jaar al diverse acties ondernomen. Een nieuw initiatief van de gemeente is de inzet van een narcoticahond.

Gedurende een aantal weken zal een ingehuurde particuliere begeleider met narcoticaspeurhond samen met een politieagent op verschillende tijden en locaties surveilleren op de aanwezigheid van drugs. Over dit gemeentelijk initiatief heeft afstemming plaatsgevonden in de gezagsdriehoek tussen de burgemeester, de fungerend hoofdofficier van justitie en de politiechef.

Wanneer de hond de aanwezigheid van drugs signaleert, ontstaat een verdenking van overtreding van de Opiumwet. De politie kan dan strafrechtelijk optreden. Bij het aantreffen van drugs wordt een verdachte aangehouden, waarbij een proces-verbaal zal worden opgemaakt. Afhankelijk van de omstandigheden krijgt de verdachte een schikkingsvoorstel of zal hij of zij voor de rechter moeten verschijnen.

Enkele van de overige acties om het drugsgebruik terug te dringen in de gemeente zijn: de bewustwordingscampagne Zo'09, waarin de gemeente samenwerkt met diverse partners, voorlichting in het voortgezet onderwijs door ervaringsdeskundigen en ex-gebruikers, het toneelstuk Zoetjes door Theatergroep Puik en de Oliebolposter in de aanloop naar en tijdens de kermissen.