Partij van de Arbeid

Rondreis Klijnsma tegen jeugdwerkloosheid

Staatssecretaris Jetta Klijnsma bezoekt deze week alle regio's van Nederland om te zien hoe de aanpak van jeugdwerkloosheid uit de verf komt. Onder de noemer 'Karavaan Jeugdwerkloosheid' startte de rondreis
maandag in Almere. Morgen begint de dag in Goes en met Rotterdam nog als tussenstop vormt café Dudok in Den Haag aan het einde van de middag het decor van de slotbijeenkomst.

Het ministerie van Sociale Zaken doet uitgebreid verslag van de week. Ook op de website 'Ik Kan' staan veel verslagen, foto's en filmpjes. Op de site van de Telegraaf is een filmpje van een bezoek aan leerwerkbedrijf Flevodrome in Almere te vinden.

Klijnsma wil met eigen ogen zien hoe uit de uitvoering van regionale actieplannen tegen jeugdwerkloosheid ervoor staat. Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit om te voorkomen dat jongeren massaal slachtoffer worden van de huidige crisis.

De PvdA-staatssecretaris bezoekt tijdens de tour veel zogenoemde leerwerkplaatsen. Dat zijn projecten waar jongeren werkervaring opdoen door een stage of opleiding te volgen. Vaak gaat het bij deze projecten om schoolverlaters of jongeren die een gapend gat in hun cv hebben en niet makkelijk aan de bak komen.

Elke dag eindigt met een debat waaraan behalve jongeren ook werkgevers, bestuurders en vertegenwoordigers uit het onderwijs meedoen. `Het gaat mij niet alleen om de succesverhalen', zegt Klijnsma. `Als er knelpunten zijn, dan wil ik dat k horen.'

Diverse regionale media besteden aandacht aan een stop in hun regio.