Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | Oktober

* | Sm'land en Heerenveen willen onderzoek fusie

Colleges Smallingerland en Heerenveen willen onderzoek fusie

De colleges van Heerenveen en Smallingerland achten schaalvergroting voor beide gemeenten wenselijk. Zij concluderen dat beide gemeenten in het veranderende Friese bestuurlijk landschap dezelfde positie innemen. De gemeenten stellen daarom voor de mogelijkheden en valkuilen van een eventueel samengaan van beide gemeenten te onderzoeken. Dat blijkt uit de gezamenlijk opgestelde notitie 'Een ander bestuurlijk perspectief'.

In de notitie concluderen de colleges, dat alleen grote krachtige gemeenten in staat zijn sturing te geven aan belangrijke keuzes over economische, onderwijskundige, culturele en maatschappelijke voorzieningen. De kansen die de A7 zone biedt en de toenemende complexiteit van het lokaal bestuur leiden tot slechts één conclusie: herindeling is noodzakelijk. Zowel Heerenveen als Smallingerland hebben daarom de afgelopen maanden verkennende gesprekken gevoerd met de buurgemeenten over mogelijke herindelingvarianten. Daaruit is gebleken, dat voor beide gemeenten goede mogelijkheden tot schaalvergroting bestaan. Gebleken is echter ook, dat de buurgemeenten daaraan niet op vrijwillige basis willen meewerken. Daarop besloten beide colleges een eerste verkenning te doen naar een mogelijk alternatief.

Een sterke nieuwe gemeente
In een korte schets van dat alternatief concluderen de colleges onder meer dat het samengaan van Heerenveen en Smallingerland een gemeente oplevert van ongeveer 90.000 inwoners. De nieuwe gemeente heeft twee hoofdkernen: Drachten en Heerenveen.
De kwaliteiten van deze variant zijn de gunstige ligging en goede verbindingen, gecombineerd met een goed ondernemersklimaat, woonklimaat en recreatiemogelijkheden. Er kan een sterke gemeente ontstaan, die voorwaarden biedt voor de verdere economische versterking van Friesland en eerder en beter kan inspelen op mogelijke toekomstige krimp.
Heerenveen en Smallingerland kennen een vergelijkbare ontwikkeling en hebben eenzelfde sociaal-economische structuur. De integratie van twee gelijkwaardige organisaties biedt voldoende garantie voor een voortvarend fusieproces, dat snel resultaten op kan leveren.

Onduidelijkheden
Beide gemeenten geven aan dat er ook nog vraagtekens zijn. Er is bijvoorbeeld nog onduidelijkheid over wat de effecten zijn van twee hoofdkernen binnen één gemeente. Ook is nog onbekend of de identiteiten van beide gemeenten elkaar versteken of belemmeren, en hoe eventuele belemmeringen op te vangen zijn.

De notitie en het voorstel van beide colleges zijn vandaag aan beide gemeenteraden aangeboden.