Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


29-10-2009
Uitstappen bij UWV en eigenrisicodrager worden

U betaalt als werkgever premie voor de eventuele arbeidsongeschiktheidsuitkering van uw medewerker. In dit artikel staat Ziveren Kruis Achmea stil bij de mogelijkheid om als werkgever eigenrisicodrager te worden en zelf te zorgen voor de uitkering van uw medewerkers. Hier valt namelijk voor veel bedrijven flink wat premiegeld te besparen!

Het sociale zekerheidsstelsel in Nederland is de laatste jaren ingrijpend veranderd. De overheid wil werkgevers en medewerkers meer betrekken bij de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid. De bedoeling is zonder twijfel dat mensen meer en langer actief moeten zijn. Uitgangspunt daarbij is niet langer wat mensen niet meer kunnen, maar waartoe ze juist nog wel in staat zijn. Dit is vastgelegd in de WIA. De WIA staat voor de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet is op 1 januari 2006 in werking getreden en is in de plaats gekomen van de WAO. Iedere medewerker die vanaf 1 januari 2004 ziek is geworden en langer dan twee jaar ziek blijft, krijgt te maken met de WIA.

Van WAO naar WIA
Met de 'oude' WAO kregen mensen die 'gedeeltelijk arbeidsongeschikt' werden verklaard, een gedeeltelijke WAO-uitkering. Periodiek vond er een herkeuring plaats en dat was het dan. De WIA heeft een andere insteek. De WIA kent de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De WGA voorziet in een uitkering, maar maakt het financieel altijd lonend om weer te werken. Belangrijk hierbij is dat iemand benut wat hij nog wel kan.

Wanneer een medewerker na twee jaar ziekte gedeeltelijk arbeidsgeschikt wordt verklaard, krijgt hij opeenvolgend twee verschillende WGA-uitkeringen, mits hij in de afgelopen 36 weken, 26 weken heeft gewerkt. In eerste instantie is er sprake van een uitkering tijdens de zgn. loongerelateerde periode. Deze uitkeringsperiode wordt gevolgd door de vervolgperiode. De uitkering tijdens de loongerelateerde periode komt overeen met 70% van het loon bij aanvang van arbeidsongeschiktheid. De duur van deze periode is, - net als bij de WW - afhankelijk van het arbeidsverleden, en bedraagt 3 tot 38 maanden.

Voldoende werken
Voor de uitkering tijdens de vervolgperiode is het belangrijk dat de gedeeltelijk arbeidsgeschikte medewerker voldoende werkt. Voldoende betekent hierbij tenminste 50% van zijn (nieuwe) verdiencapaciteit ook daadwerkelijk verdienen. Alleen dan heeft hij namelijk recht op een loonaanvulling. Wordt er niet voldoende gewerkt dan krijgt hij geen loonaanvulling. Dan blijft alleen de vervolguitkering over, en deze bedraagt slechts een percentage van het wettelijke minimumloon. Hierbij wordt geen rekening gehouden met zijn inkomen en dat houdt doorgaans een flinke inkomensdaling in.
In beginsel zorgt het UWV voor deze uitkeringen en betaalt de werkgever hiervoor premie aan de belastingdienst. Bij "uitstap" neemt de werkgever de uitkeringsverplichting van het UWV over en hoeft dan geen premie meer aan de belastingdienst te betalen. De werkgever wordt dan dus eigenrisicodrager. Dit risico kan vervolgens weer bij een verzekeraar ondergebracht worden.

Waarom eigenrisicodragen?
Werkgevers die meer grip willen op hun
arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, kunnen er dus voor kiezen om uit het publieke bestel te stappen. Voordeel hiervan is dat werkgevers meer invloed hebben en eerder kunnen ingrijpen wanneer een medewerker arbeidsongeschikt dreigt te raken.

Bij het onderbrengen van het uitkeringsrisico van de WGA bij een verzekeraar, is het voordeel dat de werkgever wel verzekerd is tegen dit WGA-risico, maar niet de gedifferentieerde premie van het UWV draagt. Deze premie is vaak hoger dan die van een verzekeraar en fluctueert jaarlijks.

Stapt een werkgever uit dan neemt de verzekeraar de uitkeringsplicht over en ondersteunt daarnaast optimaal bij re-integratie. Het voordeel is dat een verzekeraar al in de eerste twee verzuimjaren deze ondersteuning biedt. Dit in tegenstelling tot UWV waar pas na een periode van twee jaar mogelijk re-integratie wordt opgestart. Verzekeraars bieden een constante premie aan. Voordeel voor een werkgever is de budgetteerbaarheid. Juist dit aspect is van belang voor ondernemers die werken met een meerjarenplan en niet voor onnodige verrassingen willen staan.

Uitstappen?
Als u het eigen risicodragerschap aanvraagt, dan ontvangt u van de belastingdienst een bericht dat u binnen vijf weken een garantstelling van een verzekeraar moet overleggen. Lukt dat niet binnen die vijf weken, dan blijft de aanvrager gewoon in het publieke bestel. Als aanvrager van het eigen risicodragerschap creëert u extra tijd om een goede afweging te maken over het eigen risicodragerschap. U loopt daarbij geen enkel risico. Als u zich heeft afgemeld bij de belastingdienst kunt u het bijgevoegde interesseformulier naar Zilveren Kruis faxen.