Gemeente Halderberge


Bestemmingsplan buitengebied

Bestemmingsplan Buitengebied

Een bestemmingsplan is hét instrument voor ruimtelijke ordening binnen een gemeente. Dit plan bindt zowel de burger als de gemeente en dient als toetsingskader voor bouwvergunningen en het gebruik van de gronden. Aanleiding voor herziening van het Bestemmingsplan Buitengebied is juridisch en inhoudelijk.

Juridisch
Juridisch gezien zijn er voor het plangebied veel verschillende bestemmingsplannen. Een aantal van deze plannen is sterk verouderd en verschillen onderling qua methodiek en planvoorschriften. Daarom is besloten om het gehele buitengebied te herzien. In het nieuwe bestemmingsplan wordt onder andere het actuele provinciale beleid (Streekplan, Nota Buitengebied in Ontwikkeling e.d.) en het Gebiedsplan Brabantse Delta (2005) doorvertaald.

Inhoudelijk
Inhoudelijk gezien zijn er verschillende ontwikkelingen, die vragen om herziening van het bestemmingsplan. Denk hierbij aan bebouwingslinten, vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing (VAB's), huisvesting werknemers, regeling mantelzorg e.d.

Het bestemmingsplan is allereerst gericht op het beheer van de bestaande functies en kwaliteiten in het buitengebied. Daarnaast moet het meer mogelijkheden gaan bieden voor nieuwe kwaliteiten en functies, passend binnen het gebied en binnen het actuele beleid.

Doel
Doel van het nieuwe bestemmingsplan is het bieden van één actueel helder, leesbaar, eenduidig, toegankelijk, uitvoerbaar en handhaafbaar plan voor ruimtelijk relevante zaken in het buitengebied van de gemeente Halderberge.

Uitgangspunt
Uitgangspunten voor het bestemmingsplan zijn het actuele beleid van gemeente, provincie en rijk. Uiteindelijk vormen plankaarten en de planvoorschriften samen het juridische deel van het bestemmingsplan.

Om het Bestemmingsplan Buitengebied te realiseren is door de gemeente gekozen voor een projectmatige aanpak.