NEN


Nieuwe NEN-voorlichtingsbijeenkomst NEN-EN 16001: een introductie

dinsdag 27 oktober 2009, 11:42

Wat is het belang en voordeel van een energiemanagement volgens NEN-EN 16001? Wat zijn de principes van energiemanagement? Welke hulpmiddelen zijn er om een energiemanagement in te voeren? Op deze vragen wordt op 17 februari 2010 antwoord gegeven in de NEN-voorlichtingsbijeenkomst NEN-EN 16001: een introductie.

Energiemanagement is, gezien de uitdagingen waarmee Nederland en zijn EU-partners worden geconfronteerd, van groot belang. Stijgende olieprijzen, versterkte klimaatverandering en afhankelijkheid van (instabiele) olie- en gasproducerende landen zijn aspecten die ertoe hebben geleid dat energie hoog op de agenda staat. Energiemanagement in brede zin geeft invulling aan de structurele verbetering van de energie-efficiëntie in de gebruiksfase en daarmee aan kostenbesparing. De norm NEN-EN 16001 beschrijft de eisen waaraan een energiemanagementsysteem moet voldoen. De norm volgt de structuur van ISO 14001 en is daardoor goed te integreren in een bestaand milieumanagementsysteem.

Inhoud voorlichtingsbijeenkomst
In een halve dag wordt duidelijk hoe een energiemanagementsysteem eruit ziet, wat de voordelen van zo'n systeem zijn en hoe een energiemanagement-systeem kan worden opzet en ingevoerd. Deze bijeenkomst is vooral geschikt voor die mensen die snel inzicht willen krijgen in de mogelijkheden voordelen van een
energiemanagementsysteem.

Voor wie?
De voorlichtingsbijeenkomst is bedoeld voor energie- en milieucoördinatoren, milieu adviseurs, facilitair managers, technische dienst medewerkers, KAM managers/medewerkers en operational managers.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Cursussen, telefoon (015) 2 690 188 of e-mail cursussen@nen.nl. U kunt ook de website bezoeken:www.nen.nl/bijeenkomst16001