NEN


Eén norm monstervoorbewerking radioactiviteitsmetingen

dinsdag 27 oktober 2009, 13:08

De negen Nederlandse voornormen (NVN's) voor monstervoorbewerking bij radioactiviteitsmetingen zijn herzien en samengevoegd tot één norm: NEN 5665. In deze norm is veel praktijkervaring opgenomen die is opgedaan met de voornormen.

De voornormen zijn in de jaren negentig opgesteld met het doel monstervoorbewerkingsmethoden te beschrijven voor straling en radioactiviteit. Deze genormaliseerde methoden zijn van belang voor een juiste controle op grenswaarden en voor het verkrijgen van betrouwbare en vergelijkbare meetresultaten.

Eén norm
Gezien de raakvlakken tussen en overlap van deze verschillende methoden zijn de herziene normen nu samengevoegd tot één norm: NEN 5665 'Radioactiviteitsmetingen - Monstervoorbewerking'. Het normenkader is hiermee overzichtelijker en beter toepasbaar geworden.

Normcommissie Radioactiviteitsmetingen
De normcommissie Radioactiviteitsmetingen beheert de Nederlandse normen voor straling en radioactiviteitsmetingen en draagt bij aan de internationale ontwikkelingen op dit gebied.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over deze norm en/of over normalisatieontwikkelingen op het gebied van straling- en radioactiviteitsmetingen? Neem dan contact op met Sander Dijkstra, telefoon (015) 2690 303 of e-mail milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5665:2009 nl (Norm) NEN Milieumail (Publicatie)