NEN


Eenduidige toepassing IBC-materialen

dinsdag 27 oktober 2009, 13:19

In september is een werkgroep gestart met het opstellen van een Nederlands technische afspraak (NTA) voor het bepalen van de doorlatendheid en de maximale aantasting van bentoniethoudende afdichtingen in IBC-werken (isoleren, beheren en controleren). Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de vraag uit de markt voor het eenduidig toepassen van IBC-materialen met bentoniet.

Besluit Bodemkwaliteit (Bbk)
In het Bbk wordt de mogelijkheid geboden gelijkwaardige alternatieven aan te vragen voor het gebruik van IBC-materialen. Als onderdeel van die aanvraag is een beschrijving noodzakelijk van eenduidige en breed gedragen methodieken ter bepaling van de doorlatendheid en de maximale aantasting van het IBC-materiaal. Een beschrijving voor IBC-materialen die bentoniet bevatten, is nog niet voorhanden. Met NTA 8888 'Bepaling van de doorlatendheid en de maximale aantasting van bentoniethoudende afdichtingen in IBC-werken' zal in zo'n beschrijving worden voorzien. Daarmee wordt het aantal IBC-materialen vergroot dat in het kader van het Bbk gelijkwaardig is toe te passen.

Inhoudelijke afbakening en draagvlak
Het besluit om te komen tot NTA 8888 is genomen door de projectgroep 'Isolerende voorzieningen'. Deze projectgroep heeft dit jaar op verzoek van SenterNovem Bodem+ door middel van discussie een eerste inhoudelijke afbakening van de NTA uitgevoerd. Vervolgens heeft de projectgroep vastgesteld dat er voldoende draagvlak bestaat voor het ontwikkelen van NTA 8888. VROM en Rijkswaterstaat (RWS) hebben hiervoor financiering beschikbaar gesteld.

Werkgroep 'Isolerende voorzieningen'
De werkgroep 'Isolerende voorzieningen' gaat de NTA opstellen. De samenstelling van deze werkgroep komt voor een groot deel overeen met de (tijdelijke) projectgroep en bestaat uit vertegenwoordigers van onderzoeksinstellingen, adviesbureaus, leveranciers, verwerkers en de overheid.

Planning en meer informatie
Naar verwachting is NTA 8888 in februari 2010 gereed voor publicatie. Voor informatie over de werkgroep en de NTA kunt u contact opnemen met Nicolet Baas, e-mail: nicolet.baas@nen.nl of telefoon: (015) 2 690 303.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Milieumail (Publicatie)