NEN


Definiering taken en verantwoordelijkheden van bioveiligheidsfunctionarissen

woensdag 28 oktober 2009, 17:24

Voor een adequate bioveiligheid en biozekerheid in laboratoria zijn de twee belangrijkste factoren: een bioveiligheidsmanagament systeem en de aanstelling van een bioveiligheidsfunctionaris (BSP), die dit programma goed kan ontwikkelen en beheersen. Een bioveiligheidsmanagement systeem is enige tijd geleden ontwikkeld in een CEN Workshop, waar onder andere Det Norske Veritas (DNV), de American BioSafety Association (ABSA) en de European BioSafety Association (EBSA) bij betrokken waren. Dit heeft geresulteerd in CWA 15793:2008 (laboratorium bioveiligheidsmanagementnorm). Deze CWA kent een grote rol toe aan de BSP en definieert de rol van de BSP in algemene termen. In dit nieuwe project wordt dit verder uitgewerkt.

Omdat de BSP een zeer belangrijke rol heeft in
bioveiligheidsmanagement programma's, is het erg belangrijk de taken, kennis en ervaring te definiëren, die noodzakelijk is om deze functie goed uit te voeren.

Middels een CEN Workshop zal de onduidelijkheid rond de taken, verantwoordelijkheden, kennis en ervaring van de BSP worden weggenomen. Deze CEN Workshop 53 zal starten op 17 en 18 december 2009, in Frankfurt. Het complete Business plan van deze CEN Workshop, met onder andere informatie over het werkprogramma en de planning, kunt u downloaden van de website van CEN: www.cen.eu.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Sophie More (sophie.more@nen.nl) of met Marcel de Vreeze (marcel.devreeze@nen.nl).