Groen!

Doe iets aan de uitzichtloze miserie van asielzoekers in Brusselse hotels

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 29 oktober 2009 in "Asiel en migratie"

Senator Piryns bezocht deze namiddag enkele Brusselse hotels waar Fedasil nog steeds in totaal een 1200 asielzoekers onderbrengt.

Freya Piryns: "In een van de hotels die ik bezocht kwam ik iemand tegen die daar al 4 maanden verblijft. Verder kwam ik in een kamer met drie bedden waar een gezin van acht personen - vader, moeder, en zes kinderen, waaronder een baby van 1 maand - verblijft. Fedasil komt eenmaal per week langs om hen maaltijdcheques te geven, en dat is dan ook alles wat ze van hen mogen verwachten. Enige vorm van sociale begeleiding, laat staan juridische of medische bijstand is niet voorzien. Het wordt aan de goodwill van de hoteleigenaar - en sommigen zijn daar al meer toe bereid dan anderen - overgelaten om de mensen te helpen een afspraak met een dokter te maken, hen (gratis) te laten bellen met een eventuele advocaat, of hen te helpen met documenten in verband met hun asielaanvraag."

De federale regering heeft nochtans middelen vrijgemaakt voor de opvang van asielzoekers, en daarom is het des te schrijnender om te zien dat er in de praktijk nog steeds niets wordt ondernomen. Organisaties als Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis zijn met hun vrijwillige bijstand aan de mensen in de hotels gestopt om de overheid te dwingen zelf iets te ondernemen, maar blijkbaar zonder resultaat.

Freya Piryns ondervroeg na haar bezoek staatssecretaris Courard in de senaat over de schrijnende toestand. Courard verzekerde haar dat hij zich bewust is van de situatie, en benadrukt dat `hij er mee bezig is', maar meer uitleg kwam er niet. Overheidsgebouwen opeisen wilt hij niet doen. Op de vraag of de overheid dan toch tenminste met de middelen die ze heeft voor enige vorm van begeleiding, sociaal, medisch kan zorgen, kwam er geen antwoord.

Piryns: "Nog afgezien van het feit dat dit een land als België onwaardig is, is dit bovendien een dure zaak. De overheid betaalt per asielzoeker 36 EUR per dag. Dat komt neer op 1080 EUR per maand. Dit is véél duurder dan wat iemand in een opvangcentrum `kost'. En mensen op hotel aan hun lot overlaten vertraagt bovendien alleen het hele proces, want zonder begeleiding starten veel asielzoekers nog niet met hun procedure, zodat ze nog eens een aantal maanden langer veroordeeld zijn tot opvangcentra. De regering gooit hier dus handenvol geld weg.

Ik zou staatssecretaris Courard en de bevoegde senaatscommissie met aandrang willen vragen om zelf enkele hotels te bezoeken, net zoals ik vandaag gedaan heb. Misschien dat hij dan een andere invulling kan geven aan de uitspraak dat `hij ermee bezig is' en zorgen dat er ook effectief op zeer korte termijn een structurele oplossing komt."