Gemeente Veenendaal


Eén centraal punt voor informele zorg in Veenendaal

Het college van B&W heeft het voornemen in Veenendaal één brede welzijnsorganisatie en één breed wMO-loket te hebben. Dit betekent dat stichting Welzijn Veenendaal en het Vrijwilligers Netwerk moeten gaan fuseren. Daarnaast wordt het wMO-loket verbreed met het centrale punt voor informele zorg en vrijwilligers. De medewerkers van de toekomstige brede welzijnsorganisatie krijgen zitting in het wMO-loket.

Â

Onafhankelijk onderzoek

Het college van B&W heeft het welzijnswerk en de informele zorg in Veenendaal laten onderzoeken. Dit naar aanleiding van de vraag van de raadscommissie Welzijn, om de voor- en nadelen van een brede welzijnsorganisatie in Veenendaal inzichtelijk te maken. De eerder dit jaar vastgestelde notitie informele zorg beschrijft dat het wenselijk is dat er één centraal punt voor informele zorg komt. Informele zorg is de zorg die door vrijwilligers of door mantelzorgers wordt geboden. Het aanbod hiervan is nu te versnipperd. Hierdoor is het voor veel mensen niet duidelijk waar ze met welke vraag naar toe moeten.

Â

Eén brede welzijnsorganisatie

Uit het onderzoek komt naar voren dat de schaalgrootte van Veenendaal zich goed leent voor één brede welzijnsorganisatie. Hierin zijn de huidige Stichting Welzijn Veenendaal en het Vrijwilligers Netwerk Veenendaal gefuseerd. Dit levert de volgende voordelen op:


- Eén loket voor inwoners: het is duidelijk waar een inwoner moet zijn met vragen over welzijnswerk, vrijwilligerswerk en ouderenwerk.


- Eén brede welzijnsorganisatie heeft meer mogelijkheden zich te professionaliseren.


- Eén brede welzijnsorganisatie is minder kwetsbaar.


- Een brede organisatie die veel domeinen van de Wmo bestrijkt, waardoor een breder en samenhangend aanbod vanuit één organisatie geleverd wordt.

Â

Eén centraal punt informele zorg

Er komt één centraal punt voor informele zorg. De meest geschikte locatie hiervoor is in het wMO-loket. Het loket is goed bereikbaar, heeft een centrale ligging, is laagdrempelig en is vijf dagen per week open. De huidige medewerkers van Stichting Welzijn Veenendaal en het Vrijwilligers Netwerk krijgen zitting in het loket. Omdat het wMO-loket nu nog volop in ontwikkeling is en er flink gebouwd wordt aan het gemeentehuis, wordt dit niet eerder dan per 1 januari 2012 gerealiseerd.

Â

Â

Advies Wmo forum
Het Wmo forum heeft advies uitgebracht over de beide veranderingen. Over de brede welzijnsorganisatie is het Wmo forum erg positief, met daarbij het aandachtspunt voor de (zorg)vrijwilligerstaken. Over de plek van het centraal punt informele zorg is het Forum niet positief. Het is voor hen nog te onduidelijk hoe dit eruit gaat zien. Bij de totstandkoming van het programma van eisen zal de gemeente nadrukkelijk de stem van het Wmo forum en haar achterban betrekken.