Gemeente Veenendaal


Veenendaal veilige stad om te wonen, werken en leven

Veenendaal is een veilige stad om te wonen, te werken en te leven. Wel is de veelgenoemde verharding van de maatschappij ook in Veenendaal merkbaar. Dat blijkt uit de halfjaarrapportage van het programma Jeugd Integrale Veiligheid en Leefbaarheid (JIVL) dat het college op 27 oktober heeft vastgesteld.

Â
Cijfer 7,5 voor woon- en leefomgeving

Tijdens de wijkavonden die het college begin dit jaar organiseerde kwam naar voren dat Veenendaal een veilige stad is om te wonen, te werken en te leven. Bewoners die op de uitnodiging gereageerd hebben zijn over het algemeen tevreden en waarderen hun woon- en leefomgeving met het cijfer 7,5.

Â
Verharding

Toch is de veelgenoemde verharding van de maatschappij ook in Veenendaal merkbaar. Overlast en criminaliteit nemen toe en dat vraagt om een hernieuwde en beter op elkaar afgestemde aanpak. Het totale aantal bij de politie gedane aangiften stijgt, na een periode van daling. Mishandeling, bedreiging en openlijk geweld zijn gepleegde feiten die vaker voorkomen. Ook het aantal weggenomen fietsen en bedrijfsinbraken stijgt. Het aantal vernielingen neemt echter af en ook zakkenrollen is minder vaak voorgevallen.

Â
Gezamenlijke en gerichte aanpak

Het terugdringen van het aantal incidenten en aangiften hebben daarnaast de afgelopen tijd geleid tot extra inspanningen op een aantal terreinen. Daarbij stuurt de gemeente ook actief op een gezamenlijke en gerichte aanpak en het goed op elkaar afstemmen van initiatieven. Er wordt stevig geïnvesteerd in de begeleiding van een tweetal jeugdgroepen. Rondom het winkelcentrum Ellekoot is de aanpak inmiddels van start gegaan. Van de inzet van straatcoaches, naar Utrechts model, wordt daar veel verwacht. De gemeentelijke opsporingsambtenaren (de BOAâs) worden sinds het voorjaar meer gericht ingezet. Door betere afspraken met de politie worden meer zaken opgelost. Zo blijkt het fors gestegen aantal bedrijfsinbraken toegerekend te kunnen worden aan één dader (of groepje daders). De plotselinge stijging is dan ook al snel teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.

Â

Op de aanpak van fietsendiefstal wordt extra geïnvesteerd in de opsporing. Aan de hand van de analyse van aangiften wordt getracht om op de juiste tijd en plaats aanwezig te zijn om daders te kunnen aanhouden. De invoering van cameratoezicht in het centrumgebied zal ook een positief effect hebben op zowel het veiligheidsgevoel als het aantal aldaar gepleegde feiten. Om de voortdurende stijging in het aantal fietsdiefstallen te doen stoppen neemt Veenendaal, in het kader van het project Veelvoorkomende Criminaliteit (VVC) deel aan de pilot fietsendiefstal. Samen met de politie en de gemeenten IJsselstein en Abcoude is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe werkwijzen (zowel in preventie als in opsporing) om deze aantallen terug te kunnen dringen.